Witam,
Czy były Audi B4 bez czujnika (brzęczyka) włączonych świateł? U mnie niestety nie słyszę brzęczyka.
Jeśli brzęczyk był montowany we wszystkich B4 to gdzie mogę szukać uszkodzenia a jeśli nie to jak mogę taki zamontować.
Pozdawiam
[B4 all] Czujnik włączonych świateł
Wydajnie mi się, że wszystkie B4 (jakie widziałem do tej pory) miały brzęczyk. Za sygnał dźwiękowy odpowiada MiniCheck (w zegarach) lub lub AutoCheck (ma on oddzielny przkaźnik). Jeśli pośrodku w zegarach masz taką krateczkę przez którą widać srebrne kółeczko, to masz MiniCheck'a. Mógł się spalić (nowy, to koszt rzędu 20zł). Może to wina czujnika drzwiowego (tego od kierowcy) sprawdź/przeczyść albo masz przełamane jakieś przewody. Czy działa ci lampka wewnętrzna przy otwartych drzwiach? Ew. może być wina po stronie stacyjki - po wyciągnięciu kluczyka nie wraca do pierwotnego położenia w 100%, brakuje jej jakiś 1 mm - wystarczy puknąć palcem.
Co do samej wymiany - wyciągasz zegary, odkręcasz z tyłu chyba 3 śruby od MiniCheck'a i po sprawie.
PS Sądzę, że nie użyłeś szukajki...
Co do samej wymiany - wyciągasz zegary, odkręcasz z tyłu chyba 3 śruby od MiniCheck'a i po sprawie.
PS Sądzę, że nie użyłeś szukajki...
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
Brzęczyk powinien działać gdy są otwarte drzwi kierowcy i włączone światła lub radio,spotkałem instalacje z wypiętym przewodem od radia do sterownika ,aby można było słuchać na postoju i móc mieć uchylone drzwi(gorące lato).Wyjmij krańcówkę z drzwi kierowcy i podaj masę z karoserii na przewód brązowy z żółtym paskiem,jak zadziała krańcówka do wymiany lub czyszczenia(często śniedzieją).