[80 B3 1,8 benzyna] dolewka oleju do skrzyni biegów
[80 B3 1,8 benzyna] dolewka oleju do skrzyni biegów
mam skrzynie manualną i chce dolac troche oleju do skrzyni. czy można to zrobic samemu
(jesli tak to jak to dobrze wykonać) czy raczej udac sie do mechanika???
(jesli tak to jak to dobrze wykonać) czy raczej udac sie do mechanika???
Można to zrobić samemu (chyba jest tak, jak w B4) - odkręcając korek, który jest z prawej strony skrzyni (patrząc od przodu auta) i dolewając przez rurkę ODPOWIEDNIEGO oleju - musisz wiedzieć jaki dolać, a że prawdopodobnie się nie dowiesz co tam było do tej pory, będzie wypadało zmienić olej (korek spustowy od spodu skrzyni). Lepiej pojechać więc do mechanika szczególnie, że jest do tego nietypowy klucz.
A, i jeśli pamiętam dobrze - oleju leje się do skrzyni, aż zacznie się przelewać.
A, i jeśli pamiętam dobrze - oleju leje się do skrzyni, aż zacznie się przelewać.
Tajfun, Nasi radosni sasiedzi z za miedzy nie przewidzieli, ze te autka beda robily takie przebiegi, dlatego napisali ze oleju sie nie wymienia. Niemniej jednak ja z racji swojej przekory wymienilem stary olej na nowy. Poza znacznym uszczupleniem mojego portfela (1L oleju 75W90 Shella kosztuje 51zł a kupić musisz o ile mnie pamiec nie myli 3L bo wchodzi 2,5) sa widoczne poprawy! Biegi wchodza jednym palcem (autentycznie), skrzynia dziala nieco ciszej. POLECAM ten zabieg jak najbardziej.
potrzebny bedzie Ci klucz ampulowy 17mm i troche cierpliwosci, aha, no i kanał i 2 browary.
potrzebny bedzie Ci klucz ampulowy 17mm i troche cierpliwosci, aha, no i kanał i 2 browary.
Czasami (tak było w mojej skrzyni) były stosowane korki, do których pasują tylko klucze M16 - wyglądające jak torx, ale z otworem w środku. A taki klucz to wydatek 30-50 zł i trudności w dostaniu tego - praktycznie tylko allegro.k44761 pisze:potrzebny bedzie Ci klucz ampulowy 17mm
Tajfun zanim zaczniesz coś robić, sprawdź jakiego potrzebujesz klucza.