[All] Alufelgi - osadzenie (ET)
[All] Alufelgi - osadzenie (ET)
Witam Mam mały problem. Planuje kupić felgi 17"x7" z ET 40 i opony 205/50/17 tylko nie wiem czy to wszystko bedzie pasowało w audi 80 sedan z tego co wiem to audi ma ET 35. koła te które planuje kupić wychodzi ze są większe od orginalnych tylko o 3mm ale nie wiem jak to jest z osadzeniem.Prosze napiszcie czy te koła które chce kupić bedzą ok.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2010, 17:19 przez Colo-bolo, łącznie zmieniany 1 raz.
drogi kolego tutaj nie chodzi o to czy felga będzie wystawała czy też nie...SCK pisze:Przy założeniu, że szerokość oryginalnych stalówek to 5,5' wychodzi, że brzeg podanych przez Ciebie felg znajdzie się 24 mm bliżej. Powinno być ok. Ludzie na forum miewają znacznie szersze kapcie
Chodzi o ET, czyli osadzenie felgi względem karoserii... co za tym idzie, może trzeć o kolumnę amortyzatora :-| i wtedy jest kaplica... bez dystansów sie nie obejdzie...
..."ale" w przypadku et 40 i 7j nie powinno być źle...
Nie no, jasne Chodziło mi oczywiście o przysunięcie się wewnętrznego brzegu w stronę amortyzatora. Tutaj i szerokość i osadzenie mają wpływ. W praktyce 7.5 cala, przy ET35 daje rade przykręcić, więc 7 cali przy ET40 tym bardziej.FranoF1 pisze: drogi kolego tutaj nie chodzi o to czy felga będzie wystawała czy też nie...
Chodzi o ET, czyli osadzenie felgi względem karoserii... co za tym idzie, może trzeć o kolumnę amortyzatora :-| i wtedy jest kaplica... bez dystansów sie nie obejdzie...
Dzieki wielkie!!! Ja poprostu będę szukał felgi z ET 35 bo to jest pewne!!! a jak mam kupić inne i wyrzucić pieniądze w błoto to dziekuje z takim interesem! jeszcze raz dzieki za wyjaśnienie!
:lol:
[ Dodano: 2008-05-03, 13:11 ]
Jeszcze jedno pytanko? jak założy się dystans do felgi z ET 15 czy 20 to felga bedzie tak samo jakby była z ET 35 czy dystans działa w drugą stronę i bedzie jeszcze gorzej???
:lol:
[ Dodano: 2008-05-03, 13:11 ]
Jeszcze jedno pytanko? jak założy się dystans do felgi z ET 15 czy 20 to felga bedzie tak samo jakby była z ET 35 czy dystans działa w drugą stronę i bedzie jeszcze gorzej???