witam wszystkich maniaków :mrgreen:
ostatnio wymieniałem przegub i przy okazji upuscilem troche powietrza według tabliczki na wlewie i od tamtej pory gdy jade strasznie szumia mi opony (jeszcze zimowe) czym szybciej jade tym glosniej wyja samochod dobrze sie prowadzi nigdzie go nie ciagnie wiec co to moze byc???
[ Dodano: 2008-05-02, 21:32 ]
cisnienie 1.9
[b3 1.6td] szumiace opony
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
No kolego zimowe opony przy takich temperaturach jak sa teraz i takim ćisnieniu to raczej nie nie mozliwe ze nie beda szumiały. Poporostu guma jest miekka i szumi, jak miales wiecej powietrza to opona miała mniejszy styk z podłozem i mniej albo wcale szumiała. Jedyna rada, a nawet powinnosc - czas zmienić opony na letnie. <ok>
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
Mamciu!! gaav1000, opony letnie w zależności od producenta, rzeźby bieżnika rodzaju podłoża itp potrafią mniej lub bardziej szumieć a co dopiero teraz na czystym ciepłym asfalcie zimowa gruba kostka!! Ona nie szumi tylko wyje i prosi Cię abyś je już zmienił. Zrób to jak najszybciej gdyż w takich temp bardzo szybko się ścierają(skład mieszanki jest tak zrobiony aby w temp ujemnych guma była elastyczna) a dwa jedno ostre hamowanie na zablokowanych kołach i opona/opony do wyrzucenia, po prostu zetrze sie na płasko i będziesz miał potem bicie/drgania jak byś jechał po nierównej drodze.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2008, 11:42 przez Grzegorzbielsko, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Zimówki nadają się do jazdy najlepiej w temperaturze max +8°C. Kiedyś czytałem w jakiejś fachowej literaturze motoryzacyjnej, że zimówki najlepsze są tylko na lód, a jeśli jest już powyżej zera to nawet na deszcz lepsze pod względem gwałtownego hamowania są opony letnie, a teraz gdy już ciepło to zimówki nadają sie do odłożenia na swoje miejsce <ok> i czekania do następnej zimy
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Prawda jest taka, że zimówka w warunkach letnich a tym bardziej przy opadach nie daje żadnej przyczepności. Fakt, faktem lepiej odprowadza wodę ze względu na to, że zazwyczaj są węższe rozmiarowo od opon letnich (tak jak na przykład u mnie) i mają wysoki protektor. Ale ruszanie lub hamowanie na mokrym asfalcie to jest porażka. O gwałtownym ruszeniu można zapomnieć. Zazwyczaj stałem wtedy w miejscu.