Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All] Czy wywazac co sezon ?

xavier

Post autor: xavier » 04 maja 2008, 23:26

No widze ze kolega podbny problem mial do mnie, ale chyba rozwiazal bo nie widze dalszych postow? Chetnie przeczytam koniec tej historii jesli mozna.

U mnie wyglada to tak, ze po zmianie wlasnie opon na letnie pojawilo sie bicie na kierownicy podczas hamowania, przy predkosci powyzej 100km/h (ponizej nic nie czuc, lub tak delikatnie ze ja nie czuje). Opony nowe, felgi wywazone, wiec tutaj powinno byc w porzadku, podejrzewam wlasnie nierowne osadzenie tarcz na piastach. dzisiaj pod chmurka rozebralem lewe kolo i przeczyscilem wzsystko dokladnie szczotka druciana oraz papierem sciernym (piaste, tarcze z dwoch stron, klocuszki troche tez przejechalem papierem, jak i sama felge w miejscu gdzie przylega do tarczy. Bicie nie zniknelo, jutro czeka mnie prawe kolo. Zaznaczam ze bicie mam tylko przy hamowaniu i pojawilo sie ewidentnie po wymianie opon na letnie.

Czy wg Was moze byc jezscze jakas inna przyczyna niz brud na piascie/feldze/tarczy? Czy to przypadkowo sie moglo zbiedz tylko z wymiana opon na letnie (gumy nowe ale felgi stare, te same co zima smigaly)? Czy ew. mozliwe zwichrowanie tarczy (nowe tarcze zalozone jesienia, TRW/Lucas, klocki tez nowe ferodo wymieniane razem z tarczami)?

noorbi

Post autor: noorbi » 04 maja 2008, 23:43

xavier miałem identyczne objawy jak u Ciebie. Przyczyną były powichrowane tarcze. Bicie przy hamowaniu w zakresie 120-100 km/h.

xavier

Post autor: xavier » 04 maja 2008, 23:53

Kurde powichrowane tarcze juz? prawie nowe tarcze z przebiegiem moze kolo 8-9tys km. i to chyba nie byle jakie - staralem sie kupic lepsze. Jesli t ojest to to kupa :(

Awatar użytkownika
mih
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mih » 07 maja 2008, 23:08

xavier nie wiem czy o mnie Ci chodzilo ale tak jak w ostatnim poscie napisalem bicie ustalo po wyczyszczeniu piasty :-) najgorsze w tym co mialem to, to , ze mi bilo nie podczas hamownia tylko podczas normalnej jazdy :shock:
jesli chodzi o bicie przy hamowaniu to tak jak pisali ze tarcza moze byc zwichrowana albo troszke krzywa i nie szkodzi ze masz nowe. moglobyc tak ze przy nagrzanej tarczy wjechales w wode i sie skrzywila franca :-x
ja chyba tak mam z moimi bo jezdze na nich tyle co ty i mam podobne objawy..
ale brud na piascie :?: pozdr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl