Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Prośba o włączenie opcji 'Pokaż pierwszy nieprzeczytany'

Dział ogólny dotyczący Polskiego Klubu Audi 80
Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Prośba o włączenie opcji 'Pokaż pierwszy nieprzeczytany'

Post autor: yawor » 07 maja 2008, 11:46

Witam,

Miałbym prośbę do administracji, żeby włączyć opcję 'Pokaż pierwszy nieprzeczytany post' (nie wiem jak to dokładnie się nazywa w phpBB). Objawia się to tym, że przy każdym temacie, gdzie są nieprzeczytane posty wyświetla się link w formie ikonki (przed nazwa tematu), po kliknięciu którego otwiera się ten wątek na pierwszym nieprzeczytanym poście w tym temacie.

Obecnie ten link występuje tylko i wyłącznie wtedy, kiedy kliknie się na 'Zobacz posty nieprzeczytane'. Wiem, że istnieje również możliwość włączenia tej opcji w normalnym widoku wątków na forum.

Teraz, gdy forum jest na własnym dedykowanym serwerze, nie powinno to spowodować znacznego obciążenia serwera. A jest to opcja, która z pewnością ułatwiłaby użytkowanie forum nie tylko mnie.

Z góry dziękuję za rozpatrzenie mojej prośby :).

Awatar użytkownika
zserty
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: zserty » 07 maja 2008, 12:18

yawor, jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to taka opcja już istnieje, nazywa się: zobacz najnowszy post, po kliknięciu którego otwiera nam się temat na pierwszym nieprzeczytanym poście.

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 07 maja 2008, 14:27

Jedynie miejsce, gdzie widzę taką opcję, to lista wątków z nieprzeczytanymi postami. Jednak ta lista bardzo szybko rośnie do sporych rozmiarów i ciężko operować tylko nią. W normalnym widoku danego działu (np po wejściu w Klubowe) widzę tylko po ikonie przy wątku, czy są jakieś nowe posty. Natomiast nie mam linku do pierwszego nieprzeczytanego. Jedyne 2 linki do każdego wątku jakie widzę, to link do pierwszego posta (po prostu nazwa tematu) i link do ostatniego posta w wątku (przy nicku autora ostatniego postu po prawej stronie).

Jeżeli coś mi umknęło, to bardzo proszę o naprowadzenie mnie na odpowiednie miejsce :), ponieważ opcji tej mi bardzo brakuje. Korzystałem już z wielu for opartych o różne skrypty (phpBB, vBulletin itp) jak również sam administruję dość dużym forum (na skrypcie vBulletin) i niestety nie mogę tutaj nigdzie tej opcji znaleźć :/.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 07 maja 2008, 14:31

yawor, ale po kliknięciu na link do ostatniego postu otwiera Ci się strona na pierwszym nieczytanym poście od ostatniej wizyty <ok>

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 07 maja 2008, 14:51

Kiedy otworzę tą stronę:
Obrazek

to rzeczywiście jest taka opcja jak "Zobacz najnowszy post":
Obrazek

Jednak kiedy wchodzę bezpośrednio na dane forum mam tylko to:
Obrazek

Po kliknięciu w ikonkę "Ostatni post" czyli:
Obrazek

otwiera się właśnie ostatnio post, a nie pierwszy nieprzeczytany. Dzisiaj otworzyłem tym przyciskiem jeden interesujący mnie wątek i musiałem się cofnąć na poprzednią podstronę, bo otworzyła się ostatnia podstrona tego wątku, a nieprzeczytane miałem też na poprzedniej.

Wiem jak działa skrypt forum, bo jak już napisałem wyżej, też administruję na całkiem dużym forum (i napisałem kilka dodatków do skryptu forum, którego tam używamy). Jednak tu nie jestem w stanie znaleźć tej jednej małej opcji. A jestem pewien, że można ją włączyć, bo na niejednym forum phpBB to widziałem. Na obrazku trzecim powinna być taka sama opcja jak na obrazku drugim czyli link do nieprzeczytanego postu przy tytule wątku.

Awatar użytkownika
Kuba89
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kuba89 » 07 maja 2008, 15:19

he he dobrze yawor, że o to pytałeś :-P przyda się a nie wiedziałem że tu jest ta opcja ;-)

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 07 maja 2008, 15:33

Dobra póki co sobie poradziłem sam. Napisałem skrypt do greasemonkey (rozszerzeni do Firefoksa, które pozwala przy pomocy własnych skryptów modyfikować elementy strony lokalnie). Mój skrypt podmienia linki na liście wątków doklejając do nich na końcu parametr

Kod: Zaznacz cały

&view=newest
Jeżeli ktoś by chciał to sobie też wykorzystać (do póki opcja nie pojawi się natywnie na forum :)), to trzeba zainstalować w Firefoksie rozszerzenie Greasemonkey:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/748

A następnie (po restarcie przeglądarki) kliknąć w ten link:
http://yaworski.info/pokaznajnowszypost.user.js

Wystarczy kliknąć w nazwę tematu, żeby wyświetlić pierwszy nieprzeczytany post w wątku.

Uwaga: przenosi do najnowszego postu tylko kiedy są jakieś nieprzeczytanie. Jeżeli wszystkie posty w wątku są przeczytanie, wątek otworzy się na pierwszym poście.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 07 maja 2008, 20:09

Ok. już wiem o co Ci chodzi. Nigdy z tej opcji nie korzystałem przy poszczególnych podforach bo zawsze otwierałem nieprzeczytane (nie była mi potrzebna) więc nie zauważyłem tego zonka. Sprawdzałeś może czy ta funkcja jest również nieaktywna w poprzednim stylu forum (jest dostępna starsza "skórka")? Może po prostu w tym stylu jest to niedostępne, tak jak np. brak jest prostego linku do wyszukiwania userów, a w starej skórce to było. Jednak obawiam się, że funkcja, która Cię interesuje nie pojawi się w obecnym stylu. O szczegóły musiałbyś zapytać Doc'a.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 07 maja 2008, 20:17

W wolnej chwili poszukam tego w PA.

spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Kris
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 1.6 JK

błąd

Post autor: spiczi » 07 maja 2008, 20:20

Koledzy znalazłem coś takiego:

Jeśli klikniemy w jakiegos użytkownika to przechodzimy do jego profilu i tam jest opcja wyswietl wszystkie posty tego uzytkownika i gdy to klikniemy fo robi się coś mniej więcej takiego: Obrazek

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 07 maja 2008, 20:31

spiczi, po prostu szukaczka zastrajkowała :-( .

Awatar użytkownika
Koszulki PKA 80
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Koszulki PKA 80 » 07 maja 2008, 21:11

Doc naprawił już tą tabelę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział Forum Audi 80”