Nawigacja w telefonie
co do modulow to z wlasnego doswiadczenia polecam Nokia LD-3W - co prawda nie jest najtanszy ale nigdy mnie nie zawiodl - a lezy sobie w roznych miejscach w aucie :lol:
u mnie chodzi to z n73 i tomtom v6.01 (byly lekkie problemy z dzialaniem na poczatku ale podmiana paru plikow pomogla)
jednak od paru dni mam n95 -> to calkiem inny swiat
PS: stary zestawik idzie na sprzedaz
u mnie chodzi to z n73 i tomtom v6.01 (byly lekkie problemy z dzialaniem na poczatku ale podmiana paru plikow pomogla)
jednak od paru dni mam n95 -> to calkiem inny swiat
PS: stary zestawik idzie na sprzedaz
Szczerze mówiąc to ten moduł niczym się nie różni od np takiego Navibe, oprócz innej obudowy, znaczka Nokii i 2.5x wyższej ceny (właśnie za ten znaczek Nokii) . W środku te same podzespoły, ten sam układ GPS, taka sama czułość i ilość obsługiwanych kanałów i cała elektronika wykonana przez, najprawdopodobniej, tego samego podwykonawce.szarpi pisze:co do modulow to z wlasnego doswiadczenia polecam Nokia LD-3W[...]
Jak ktoś lubi płacić za markę i jej znaczki to proszę bardzo . Ja nie lubię .
nie mialem mozliwosci porownywac tych modulow pod wzgledem specyfikacji wiec sie nie bede wypowiadal... jednak dla mnie oprocz podzespolow liczy sie tez jakosc wykonaniayawor pisze:Szczerze mówiąc to ten moduł niczym się nie różni od np takiego Navibe, oprócz innej obudowy, znaczka Nokii i 2.5x wyższej ceny (właśnie za ten znaczek Nokii) . W środku te same podzespoły, ten sam układ GPS, taka sama czułość i ilość obsługiwanych kanałów i cała elektronika wykonana przez, najprawdopodobniej, tego samego podwykonawce.
Firma Navibe na pewno nie robi byle czego i jest doskonałą konkurencja dla Nokii i mysle ze nie warto przepłacac, chociazby z tego powodu ze technika posuwa sie tak szybko do przodu ze za rok moze dwa juk kazdy bedzie chciał cos lepszegoszarpi pisze:dla mnie oprocz podzespolow liczy sie tez jakosc wykonania
czy ten telefon ma juz Symbiana?? Bo ja mam nokie 6280, niestety bez symbiana i sporo programów nawigacyjnych poprostu nie chce współpracowac z moim fonem, a obecnie uzywam Nav4All i jestem srednio zadowolony, czego nie moge powiedziec o nadajniku GPS <ok>MP pisze:mam od 3 dni moduł NAVIBE 735 + tel nokia E50 ---- używam programu GARMIN
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ja miałem okazję bawić się Tą NOKIA u szwagra który zamienił ten moduł na Sirfstar III, do tego sam mam navibe i powiem że sirfstar jest z tych trzech najlepszy. Najszybciej łapie fixa , długo działa i ma wymienną baterię - NOKIA hhh a co najlepsze za jeden moduł NOKIA kupujesz sirfstara i zostaje ci jeszcze na kratke piwa:]
Oofol, co masz na myśli pisząc, że Star III jest z tych trzech najlepszy? Star III to tylko układ GPS produkcji Sirf. Zarówno Navibe 753, jak i ta Nokia, o której była mowa wyżej, są zbudowane w oparciu o układ Sirf Star III. Jeżeli masz jakiś moduł GPS o nazwie Sirf Star III to śmiem twierdzić, że jest to jakiś NoName zbudowany na Star III i tylko to mu napisali na obudowie .Oofol pisze:[...]powiem że sirfstar jest z tych trzech najlepszy[...]
Generalnie Star III jest jednym z najczulszych układów GPS na rynku. Nie ma co wierzyć tym sprzedawcom, którzy sprzedają układy GPS, które są np 50-kanałowe lub gotowe do współpracy z Galileo. Obecnie satelitów GPS jest 30 na orbicie, z czego jednocześnie widocznych w danym punkcie na ziemi jest nie więcej niż 10. Także odbiornik 10-kanałowy jest całkowicie wystarczający, żeby śledzić wszystkie widoczne w danym momencie satelity.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Sorki z zaangażowania pomyliłem... Szwagier zamienił NOKIA na Wintec WBT-201
http://www.pdaclub.pl/index.php?option= ... e&id=12846
http://www.pdaclub.pl/index.php?option= ... e&id=12846
Panowie, doradźcie jakiś dobry fon (najlepiej Nokia/ Sony Ericson) z Symbianem i dobrym aparatem. czyli ogólnie ma być to telefon multimedialny. Symbian ma posłużyć do nic innego jak do wgrania nawigacji do autka, odbiornik GPS juz posiadam Navibe. Tak więc słucham propozycji. Powiedźcie coś o symbianie, na co zwrócić uwagę, która wersja najlepsza dla fona i dla nawigacji.
Dodam jeszcze że fon bedę kupował w erze, ponieważ umowa mi się kończy i czas zmienić starą nokie 6280 - wysłużoną juz, na coś nowszego.
Dodam jeszcze że fon bedę kupował w erze, ponieważ umowa mi się kończy i czas zmienić starą nokie 6280 - wysłużoną juz, na coś nowszego.
Ja mam noke n73(3,2M aparat) i nie narzekam można też bezpłatnie aktualizować softa ze strony Noki, telefon chodzi szybko nie wiesza sie ani nic i w miare duży wyświetlacz
Pozatym nie wiem ile masz kolego zniżki w erze bo widze dwa ładne telefony z wbudowanym odbiornikiem GPS E66(3,2M aparat) i N82(5M aparat) do tego i sa od 99zł kolega ma akurat n95(5M aparat) z tym odbiornikiem GPS tylko zmienił orgninalny soft do nawigacji na Garmina i nawet ładnie to chodzi
Jeszcze testowałem z kumplem na jego E65(2M aparat) nawigacje z Navibe i działa także bez zarzutów
Pozatym nie wiem ile masz kolego zniżki w erze bo widze dwa ładne telefony z wbudowanym odbiornikiem GPS E66(3,2M aparat) i N82(5M aparat) do tego i sa od 99zł kolega ma akurat n95(5M aparat) z tym odbiornikiem GPS tylko zmienił orgninalny soft do nawigacji na Garmina i nawet ładnie to chodzi
Jeszcze testowałem z kumplem na jego E65(2M aparat) nawigacje z Navibe i działa także bez zarzutów
no ta sobie upatrzyłem ale to nowość w erze i droga w ciul jest. W ofercie Nowa Era 100 jest za 1099 zł. z premia punktów by mi zabrali troche to za 800 zł moze bym ja miał... na allegro tylko dwa sa takie fony. Podoba mi sie! Co do N95 to nie chce jej choc tez fajna jest. Nie potrzebuje płacić za wbudowany odbiornik GPS bo mam go juz kupionego i lezy teraz w domu bezuzytecznie.(choc n82 ma wbudowany GPS...)E66 tez tak kosztuje prawie 1100 zł...kula_sc pisze:N82(5M aparat)
a jaki jest odpowiednik E65 w erze? Bo takiego modelu dokładnie nie znalazłem, ale pewnie bedzie tu pasowała E61.
-
- Forum Audi 80
ja polecam 2 rozwiazania:
- nawi w telefonie
- nawi w palmie
Ja tak korzytam bo telefon moge miec zawsze przy sobie i jak mi potrzeba cos znalezc i gdzies na szybko podjechac to zabieram tylko dodatkowo modul Nokia LD-3W i to wystarczy.
A jesli juz gdzies wybieram sie dalej to zabieram palma, na nim mam juz procz TomTomka Automape no i IGO (z ktorego korzystam najczesciej do wyznaczania tras i sprawdzania odleglosci). No i bajerem w palmie jest duzy wyswietlacz. Minusem mojego palma jest to ze nie ma wbudowanej anteny do nawigacji , ale za to wykorzystuje tu tez modul z nokii (LD-3W).
- nawi w telefonie
- nawi w palmie
Ja tak korzytam bo telefon moge miec zawsze przy sobie i jak mi potrzeba cos znalezc i gdzies na szybko podjechac to zabieram tylko dodatkowo modul Nokia LD-3W i to wystarczy.
A jesli juz gdzies wybieram sie dalej to zabieram palma, na nim mam juz procz TomTomka Automape no i IGO (z ktorego korzystam najczesciej do wyznaczania tras i sprawdzania odleglosci). No i bajerem w palmie jest duzy wyswietlacz. Minusem mojego palma jest to ze nie ma wbudowanej anteny do nawigacji , ale za to wykorzystuje tu tez modul z nokii (LD-3W).