[B4 1.9 TDI 1Z] Grzeje się i nie włączają się wentylatory
[B4 1.9 TDI 1Z] Grzeje się i nie włączają się wentylatory
Cześć koledzy, wiem że temat był opisywany, ale mam dziwny problem, otóż od niedawna w korkach w mieście auto zaczyna mi się grzać do 100 stopni a wentylatory się nie włączają. Węże z chłodnicy oba są gorące, a tym cienkim wężem cały czas wlewa się płyn chłodzący do zbiornika wyrównawczego. Dzieje się tak tylko gdy stoję w korku ok 15 minut, gdy jadę to mam gdzieś koło 87 stopni i wtedy wskazówka ani drgnie. Co najlepsze przed tą usterką mogłem stać w korku po 30 min i wskazówka cały czas pokazywała 90 stopni. Koledzy co to może być ? Pozdrawiam...
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
ok, sprawdzę później i dam znać. A jeszcze takie pytanie, czy to normalne że po zagrzaniu się silnika do 90 stopni oba węże z chłodnicy są dość twarde ? dopiero jak odkręcę korka ze zbiornika wyrównawczego robią się miękkie ?
[ Dodano: 2008-05-07, 22:59 ]
ok, wentylatory sprawdzone i działają bez zarzutu, tak że wynika z tego że czujnik uszkodzony tak ?
[ Dodano: 2008-05-07, 22:59 ]
ok, wentylatory sprawdzone i działają bez zarzutu, tak że wynika z tego że czujnik uszkodzony tak ?
Podepne sie pod temat. moja niunia pokazuje mi na piecu zawsze ponad 90 stopni dokladniej mówiac okolo 92-93 stopnie. natomiast jak depne w gaz i smigam okolo 140km wracajac do domku z pracy. termperatura rosnie nieznacznie ale rosnie do 95-96 stopni.
Pytanko do was przy jakiej temp. powinny zalaczac sie wentylatory bo jakos jeszcze nie miałem okazji ich usłyszec, aaaaa sa napewno sprawne gdyz zwieralem piny i smigaja.
I czy oby taka temperatura silnika jak ja mam jest ok. Kiedys poruszalem juz to pytanko i o ile sie nie myle kolega Cobra powiedzial ze wszystko jest ok.
Pytanko do was przy jakiej temp. powinny zalaczac sie wentylatory bo jakos jeszcze nie miałem okazji ich usłyszec, aaaaa sa napewno sprawne gdyz zwieralem piny i smigaja.
I czy oby taka temperatura silnika jak ja mam jest ok. Kiedys poruszalem juz to pytanko i o ile sie nie myle kolega Cobra powiedzial ze wszystko jest ok.
Temowłącznik chyba nie oryginalny.
Układ powinien odowietrzyć sie sam - po zalaniu płynu i zakręceniu korka w zbiorniczku wyrównawczym należy zagrzać silnik do momentu włączenia się wentylatora i sprawdzić czy w kabibnie jest gorące powietrze z dmuchawy oraz czy węże nie są twarde i czy wszystkie sa ciepłe. Nie należy odkręcać korka zbiorniczka w momencie gdy silnik pracuje.
Ewentualnie w B4 jest jeszcze taki mały odpowietrznik na wężu doprowadzającym płyn do dmuchawy - przy scianie grodziowej między komorą silnika a kabiną. Tylko trzeba uważać żeby go nie ukręcić jak ja to zrobiłem za pierwszym razem i musiałem cały ten wąż wymienić potem.
Układ powinien odowietrzyć sie sam - po zalaniu płynu i zakręceniu korka w zbiorniczku wyrównawczym należy zagrzać silnik do momentu włączenia się wentylatora i sprawdzić czy w kabibnie jest gorące powietrze z dmuchawy oraz czy węże nie są twarde i czy wszystkie sa ciepłe. Nie należy odkręcać korka zbiorniczka w momencie gdy silnik pracuje.
Ewentualnie w B4 jest jeszcze taki mały odpowietrznik na wężu doprowadzającym płyn do dmuchawy - przy scianie grodziowej między komorą silnika a kabiną. Tylko trzeba uważać żeby go nie ukręcić jak ja to zrobiłem za pierwszym razem i musiałem cały ten wąż wymienić potem.
Witam od niedawna mam audi i wywęszyłem że w skrzynce brakuje przekażnika od wentylatorów i urządzenia które steruje właczaniem automatycznym wentylatorów nie wiem czy włączą się wentylatory bez tego.Jeżdziłem latem ale jeszcze nie wiedziałem o tych urządzeniach że nie mam ich.TEMPERATURA cały czas 90-94 nigdy więcej nie było.Będe wdzięczny za odpowiedż :cry: