Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4] Regulacja świateł mijania

ODPOWIEDZ
slonik47
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4] Regulacja świateł mijania

Post autor: slonik47 » 10 maja 2008, 16:25

Witam! Mam problem byłem na przeglądzie i ten facet stwierdzi że za wysoko świeci mi lewe światło mijania a było ustawione w pozycji 0 i mam elektryczną regulację świateł. Próbował kręcić tam śrubokrętem ale nic nie reagowało, powiedział że trzeba zdjąć i coś pewnie tam spadło. Proszę o pomoc jak by ktoś wiedział jak ten problem rozwiązać bardzo bym był wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2014, 12:31 przez slonik47, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 10 maja 2008, 20:47

slonik47 pisze:Próbował kręcić tam śrubokrętem ale nic nie reagowało
Gdzie Ty kręciłeś tym śrubokrętem? Regulator (silniczek) jest sprawny?

Awatar użytkownika
Silvesters
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Silvesters » 10 maja 2008, 21:42

Za mocno sie pewnie wykrecil wkręt od regulacji wysokosci, albo pękl plastik ktory jest wcisniety w odblysnik i w niego wchodzi ten wkret ktory reguluje. To jest jedno z tych dwoch na bank (wczoraj rozbieralem lampe wiec pamietam dobrze budowe).

A co do naprawy to zrób tak:
Odkrecasz, lampe (2 śrubki u gory), odkrecasz gil (równiez chyba 2 lub 3 srubki z gory i wyjmyjesz go w gore), odkrecasz ta listwe wasaka co jest pod lampami i grilem (tuz nad zderzakiem) wyjmujesz lampe, odlaczasz zeby mozna byla ja zabrac i na spokojnie na stole garazowym zdejmujesz klosz (kilka zapinek ktore trzeba dosc zdecydowanie podwazyc) sciagasz ramke (podwazasz ja i ona wychodzi bo jest na takich wsowkach [nie pamietam nazwy] zamontowana)

Gdy to rozbierzesz masz widok odblysnika, jest on zamontowany w trzech miejscach (regolacja wysokosci, regulacja na boki, i regulacja silniczkiem) A dalej to juz sam zobaczysz co jest po wygladzie.

Mysle ze jasno to opisalem ;-)

PS Polecam znalesc w "warsztacie" temat o malowaniu ramek, tam jest fotostory jak rozebrac to co napisalem. I polecam sprawdzic stan odblysnika i go wyczyscic badz wymienic, podobnie jak kozystajac z okazji sprawdzic odblysniki w drugiej lampie ;-)

@IC69 krecil w regulacji wysokosci i regulacji na boki, bo ta elektryczna spelnia inna funkcje niz ta ktora on dokonywal ;-) A reg. manulana jest na srubach z glowka na imbus a zarazem srubokret krzyzakowy

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 10 maja 2008, 23:41

Silvesters pisze:Odkrecasz, lampe (2 śrubki u gory), odkrecasz gil (równiez chyba 2 lub 3 srubki z gory i wyjmyjesz go w gore), odkrecasz ta listwe wasaka co jest pod lampami i grilem (tuz nad zderzakiem) wyjmujesz lampe, odlaczasz zeby mozna byla ja zabrac i na spokojnie na stole garazowym zdejmujesz klosz (kilka zapinek ktore trzeba dosc zdecydowanie podwazyc) sciagasz ramke (podwazasz ja i ona wychodzi bo jest na takich wsowkach [nie pamietam nazwy] zamontowana)

Gdy to rozbierzesz masz widok odblysnika, jest on zamontowany w trzech miejscach (regolacja wysokosci, regulacja na boki, i regulacja silniczkiem) A dalej to juz sam zobaczysz co jest po wygladzie.
Wszystko i na temat <ok>

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 11 maja 2008, 06:51

jak już poskładasz lampy to podjedź sobie prostopadle do ściany np garażu(włącz mijania) odjedź jakieś 3m i ustaw lampy równo, jeśli prawa była ok to lewą ustaw na taką samą wysokość a rozstaw mniej więcej podobnie jak na aucie +5cm

Awatar użytkownika
JJ 82
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: JJ 82 » 11 maja 2008, 11:26

Najpierw warto sprawdzić bo końcówka silniczka od regulacji może czasem wyskoczyć z zatrzasku i też będą takie objawy. Wystarczy ją wciśnąć, bez rozbierania lampy.

Awatar użytkownika
Silvesters
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Silvesters » 11 maja 2008, 16:11

Zauwazylem błąd w moim opisie :oops: ty masz B4 a nie B3, czyli nie ma potrzeby odkrecania grilla, ewentualnie mozesz miec tam jakies inne srubki do odkrecenia.

Awatar użytkownika
monkahead
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: monkahead » 21 maja 2013, 11:16

Odgrzewam kotleta.

Mial ktos taki przypadek ze silniczek do regulacji reflektorow sie kreci, slychac ze dziala, a ta sruba z glowka sie nie rusza? Czyli de facto nie da sie regulowac polozenia reflektora pomimo ze silniczek dziala. Rozebralem obudowe silniczka, sa tam 3 kolka zebate, jak sie kreci z reki to widac ze wszystko na siebie zachodzi i ze powinno byc OK ale po zlozeniu znowu slychac tylko silniczek a posuwu na srubie nie ma.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl