[80 B3] Ustawienie wskazówki obrotomierza
-
- Forum Audi 80
- Imię: Tomek
- Model: Audi A8
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.3 NG
[80 B3] Ustawienie wskazówki obrotomierza
Witam, Zwracam się z takim problemem otóż jak montowałem w swojej audiczce obrotek i ściagając wskazówkę nie zapamiętałem pozycji w jakiej była. Po założeniu wszystko ładnie chodzi ale teraz niewiem jak skalibrować go żeby dokładnie pokazywał obroty ile powinny wynosić wolne obroty w silniku 1.6 PP? znacie może jakiś sposób na elektroniczny pomiar obrotów? Postaram się wrzócić fotki jak to wygląda teraz. I jeszcze jedno Większość zegarów na allegro jakie oglądałem posiada przy wskazówce drążek chamujący, albosą ustawione na ostatniej kresce podziałki u mnie natomiast jakbym tak ustawił to by mi wskazywał dużo za duzo Jak jest u was? Z góry dzięki :lol:
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
otóż ja niemam na tarczy nawet miejsca na taki kołek oporowy. będe musiał chyba zrobić sobie jakiś obrotomierz elektroniczny to porownam sobie pomiar. Chyba trafiłem na jakiś dziwny obrotek Rozkręcac się nie boję Chyba jeszcze poczekam i za jednym zamachem założe sobię ringi bo mam w planach zakup. Może zna ktos jakiś sposób na pomiar obrotów jakimś zewnętrznym urządzeniem?
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
Toż niekłóćcie sie :mrgreen: Sa i takie i takie mój wyglada na takiego bez tego kołka tyle że ustawienie wskazówki na ostatniej kresce skutkowało by zawyżaniem obrotów o conajmniej 400. Jakoś sobie poradzę. Nieważne gdzie wskazówka opada wazne żeby dobrze wskazywał. A mam do was jeszcze pytanko na temat Minichecka w waszych audiolkach. miałem do tej pory taki zwykły wyswietlacz kontrolek z takimi dwiema płaskimi kontrolkami. Przy przekładce obrotka przelutowałem wszystkie elementy z płyty dawcy których nie było w mojej i przełożyłem minichecka. Lecz nieposiadam dodatkowej kostki 14 pinowej i działają mi nadal tylko te funkcje co wtedy. Czy jest ktoś kto robił u siebie taką podmianke i moze mi powiedzieć co to za sygnały wchodzą tą kostką i gdzie je znaleźć Jakie ma funkcje ten minicheck? Z góry dzięki.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
ustaw tak wskazówkę żeby po uruchomieniu ciepłego silnika pokazywała 850obr/min i będzie dobrze. To z tymi kołkami to jest taka możliwość że są takie i takie liczniki ale nie podobał mi się ton wypowiedzi kolegi ( conajmniej jak by był autorem etki... :mrgreen: ), co do minichecka to u mnie działają tam tylko 3 kontrolki i jest brzęczyk od sygnalizacji zostawionych włączonych świateł.
to ustaw wskazówkę na mniej niż zero. napisz do Cobry,żeby ci opisał jak zablokował w mechanizmie zeby na zgaszonym pokazywal 0 i po kłopocie.ewentualnie wyjmij i rozkręć zegary i tam w obrotku jest taki firmowy potencjometr. jak rozkręcisz na pewno go znajdziesz. taki ok 1cm wielkości.ustaw go na min.obroty powinny się zmniejszyć.t1omek pisze:To w takim razie coś będzie nie tak z tym moim obrotkiem. bo jak ustawie na zero to będzie wskazywał ponad 1000. Co mogło by być tego przyczyną? Czy da się fizycznie przestawić drązek na którym siedzi wskazówka?
-
- Forum Audi 80
100% pewności nie mam ale raczj od zwykłego 2.0 B4. Dziś wyjmę go i przetestuje z generatorem funkcyjnym. Bede musiał jeszcze sprawdzic jakie mam oznaczenie skrzyni i oblicze przy jakiej prędkości jakie sa obroty mysle ze to powinno wystarczyć jak bedzie znowu dobrze wskazywał wtedy się pomysli o tej wskazówce żeby znała swoje miejsce na tarczy