Witam.
Mam zamiar zakupic audi A4 1.8 T Quatro 150KM.Poprzedni własciciel nie ma udokumentowanego przebiegu.Moje pytanie jest nastepujace.W jaki sposób mozna sprawdzic stan licznika za pomoca kodów.(jaki to jest kod)
[A4] Sprawdzanie orginalnego stanu licznika w audi A4 kodem.
[A4] Sprawdzanie orginalnego stanu licznika w audi A4 kodem.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, 13:50 przez megastars, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie siedzę w tym temacie,ale z tego co zasłyszałem,liczniki łatwiej te nowoczesne"przestawić" niż te starego typu z linką itp.Po prostu zgrywają cała pamięć do czysta i wgrywają oryginalną,tyle tylko,że od innego auta(czyli z małym przebiegiem)-wszystko oryginalne tylko coś tu nie gra oczywiście i nie można nic wychwycić.W sumie trzeba dobrze się przyjrzeć wpisom w książce serwisowej(w Niemczech dość skrupulatnie do tego podchodzą).W BMW z 1991 roku w złączu diagnostycznym można wywołać przebieg zapisany od zera życia samochodu(nie jest to trudne,jak się wie jak to zrobić)-więc na liczniku było 200.000,a okazało się ,że 400.000 było(zdarzenie miało miejsce 5 lat temu),właścicielem auta był naprawdę"dziadek"-rocznik 1927-a u nas kupił go mechanik specjalizujący się w mercedesach i ogólnie znawca tematu.
W BMW po roku 1990 mozna na 100% odczytac prawdziwy przebieg autka. W niektorych modelach wystarczylo w odpowiedniej sekwencji wciskac klawisze na desce, przy okazji robił się fajny, widowiskowy test zegarów i komputera. W niektorych to nie dzialalo, i trzeba podpiac sie pod zlacze. W Audi niestety nie mozna, jak pisal kolega FranoF1.