Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Nowy serwer

Dział ogólny dotyczący Polskiego Klubu Audi 80
Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 15 maja 2008, 23:40

bodzio pisze:Witam
Ja się tak zapytam, po co Wam serwer dedykowany? Czy to nie marnowanie pieniędzy na utrzymanie kilku stron na osobnym serwerze? 1200 zł rocznie to bardzo duży wydatek.
Tak duży klub może sobie radzić tylko na dedykowanym serwerze. Uwierz na słowo. Przekonywać i pisać epopeje mi się nie chce.
yawor pisze:Niby dużo, ale można sobie pozwolić na znacznie więcej. Dzięki sporej pojemności dysku można rozbudować plikownie. Można np odpalić jakąś galerię i dać do niej dostęp użytkownikom forum (np w podziękowaniu tym, którzy wpłacili coś na rzecz forum), żeby mogli umieszczać sobie swoje fotki. Przy takim miejscu na dysku + nielimitowane transfery + 100Mbitowe łącze można wymyślić wiele rzeczy.
Oczywiście można i nawet trzeba. Masz chęć pomóc ? Kliknij do mnie na gg, pomyślimy.
yawor pisze:W ostateczności można nawet za niewielkimi opłatami przyjąć pod swoje skrzydła jakieś mniejsze forum czy coś (podpięcie domeny + skonfigurowanie wirtualki w apache'u to chwilka czasu).
Tego nie można. Za duży load, za słaby serwer, to tylko celeronik z 1 GB ram na którym działaja dwa fora phpbb by przemo ( niestety kloc ) i joomla ( centrum )
yawor pisze:Doc, od czasu do czasu widzę, że są problemy z wydajnością, np serwer odpowiada dość długo itp. Czy PHP ma załadowany moduł do cacheowania opcodów? Przydałby się APC lub eAccelerator (ja osobiście preferuje APC - Alternative PHP Cache).
Tego nie wiem. Długo odpowiadać mógł chwilami gdy konfigurowałem kilka spraw m.in rewrite dla phpbb by przemo, co niestety za mocno go obciąża, więc wyłączyłem.
yawor pisze:Podejrzewam jednak, że największe obciążenie generuje baza danych. Nie wiem jak phpBB, ale vBulletin ma możliwość korzystania np z memcached co bardzo mocno zmniejsza obciążenie bazy danych.
Baza nie, jednak nadal php. Apacz wali ostro w load.
yawor pisze:Dla przykładu dodam, że na sprzęcie Pentium IV 3GHz i 1GB ramu forum, którym się opiekuje siadało już przy 200 osobach na forum jednocześnie (skrypt vBulletin). Głownie z powodu obciążenia bazy, ale php też ostro dawało.
Tutaj Celeronek 1.2 na szynie 533 z 1 GB Ram. Daje radę gdy siedzi ok 250 osób, ale nie odważyłbym się obciążać go jeszcze jednym, nawet małym forum.

Ten serwerek hardware'owo jest słaby, ale czego wymagać za 100 zł / mc.
Łącze faktycznie bez limitu z dużym pasmem.
Mimo to, nie ma co porównywać nawet takiego dedyka z jakimkolwiek hostingiem.
Generalnie forum działa bez zakłóceń ( pomijając konfigurację i zapełnienie partycji logami bazy - moja nieuwaga ;-) )

Swoją droga przydałby mi się ktoś kumaty w tej dziedzinie. Sam nie daję już rady. Wiele pomysłów, ale czasu brak na wszystko na raz.
Zrobiłbym galerię porządną, czat i kilka ciekawym modów.
Zapraszam gg 2335650 osoby chcące pomóc i znające się na programowaniu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział Forum Audi 80”