[b4 1.9tdi 1Z] trzęsie kierownicą
[All] Problem z drganiem kierownicy!
Witam szanownych kolegów ,przeczytałem już chyba wszystkie wasze posty na ten temat,ale żaden z problemów nie pasuje do mojego,mój problem jet mianowicie taki że,mam audi 90 quattro 2.3 NG i dzieją sie z nim prawdziwe czary po dłuższym postoju kiedy jade auto kołysze na boki sprawiając wrazenie jakby któraś z felg była krzywa ale to nie wchodzi w gre ponieważ felgi były sprawdzane ,opony też są niedawno zmienione.najciekawsze jest jednak to że po krótkiej jeździe kołysanie ustaje i jest tylko lekkie bicie kierownicy.co mogło by być przyczyną może któryś z kolegów sie już z takim zjawiskiem spotkał.POZDRO!
przy przyspieszanu kołysze jakby mniej ale sprawia dokładnie takie wrazenie jakby któraś z felg (alu 16 cali) była krzywa ,gdy jednak puszcze pedał gazu kołysanie sie nasila.nic nie stuka zawieszenie jest ok.jedynym słabym punktem jetalewy zewnętrzny przegub ,ale to dopiero od niedawna stuka ,a auto kołysze już dość długo ,nie mam pojęcia co to może być.dzieki za zainteresowanie!
[ Dodano: 2008-05-20, 20:49 ]
oponki były używane ale dzieje sie identycznie jak na starych wiec myśle ze to nie jest wina opon,dodam ze zmieniłem dlatego że tamte zdawały mi sie za szerokie 225 i zdawało mi sie że to może ich wina i założyłem 195 ale nie ma żadnej różnicy!
[ Dodano: 2008-05-20, 20:49 ]
oponki były używane ale dzieje sie identycznie jak na starych wiec myśle ze to nie jest wina opon,dodam ze zmieniłem dlatego że tamte zdawały mi sie za szerokie 225 i zdawało mi sie że to może ich wina i założyłem 195 ale nie ma żadnej różnicy!
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[b3]Huczenie w przednim zawiasie? Jak zdiagnozować?
Witam, mam problem, przewertowałem forum ale jasnej odpowiedzi nie znalazłem, podczas jazdy coś huczy, ciężko zlokalizować z której strony ale na pewno z przodu, jest to dość głośne, słychać to już wyraźnie od 70km/h. Mam pytanie co to może być łożyska, może przegub? jak to sprawdzić, czy jest możliwość samemu zlokalizować usterkę? jeśli to łożyska to wymiana w własnym zakresie będzie kłopotliwa, potrzebna jest prasa? jeśli przegub czy da rade samemu czy też lepiej niech mechanior to zrobi, ? z tyłu raczej nie huczy, łożyska są nowe. Jest to uciążliwe bo po przejechaniu 40km głowa mnie boli aha jakiej fimy ew. łożyska kupić ew. przeguby i orjętacyjne koszty części jeśli znacie. Pozdrawiam dzięki za informacje, Aha dodatkowo jak skecę na maxa w lewo to słychać takie jakby strzelanie sprężyny, ale to już dużo wcześniej było :-| i od jakiegoś czasu jak hamuje trzepie mi kierą wcześniej tego nie było, oponki też dziś zmieniłem i to nie wina opon
Ostatnio zmieniony 21 maja 2008, 13:51 przez M@rcus, łącznie zmieniany 4 razy.
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
prawdopodobnie jednak to łożyska. Do wymiany przydałaby się prasa choć i bez niej można sobie poradzić ale tu trzeba mieć już doświadczenie, W innym przypadu można uszkodzić łożysko. Z łożysk polecam SKF koszt w zależności od okolicy u mnie np cena waha się w okolicach od 90 do 130 zeta <ok>
Aha popraw temat bo będzie dym <ok>
Aha popraw temat bo będzie dym <ok>
Może to głupie pytanie ale masz letnie opony? Jakiej firmy? Bo jak popatrzy po różnych samochodach to często jeszcze stoją na zimówkch :shock: . Jest różnica w tym huczeniu zależnie czy jedzisz na biegu i przyspieszasz, jedzisz jednostajnie, jedziesz na luzie? Gdzie masz nowe łożyska? z tyłu? Czy to hucznie nie ustaje na na zakrętach w jedną ze stron?
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Opony mam letnie, już wcześniej założone i było wszystko ok, pojawiło się to nagle,, ale dzisiaj założyłem zimówki i też huczy, huczenie jest również na wyłączonym silniku i na luzie, z tyłu mam wymienione łożyska z miesiąc temu, bo miały luzy, jak obracam kołem to delikatnie ocierają klocki o tarcze i jak wspomniałem od pewnego czasu jest trzepanie kierownicą przy hamowaniu, aha i zauważyłem też że przy ostrym hamowaniu ściąga mnie na lewo i ostro ciągnie kierą w lewo ale to może wina zbieżności bo mam nie ustawioną po wymianie sworznia.
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
dokładnie taj jak napisał kokolino łożysko SKF KOSZT 100 zł co do łożyska to jak nie robiłeś wcześniej to raczej się nie zabieraj trzeba nie żle się nagimnastykować jak nie masz prasy do wyciskania żeby je wyjąć wymień dwie strony będziesz miał z głowy ,mechanik bierze od 70 do 100 zł za wymiane jednej strony a z przegubem powinieneś sobie poradzić nie wiem czy gdzieś na forum nie ma rysunków jak to zrobić
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80