Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4,2.0,ABK]problem z przyspieszeniem

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
marcinstudio1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marcinstudio1 » 14 maja 2008, 22:47

Przy zmianie biegu z I na II silnik szarpał i zachowywał się jak by brakowało paliwa.Zrobiłem krótki i bardzo prosty test - polecam - na zimnym silniku na postoju wcisnąłem pedał gazu do osiągnięcia 2000 obr. i tak trzymałem .Okazało się że silnik pracował bardzo nierówno i obroty raz spadały raz rosły(bez puszczania nogi z gazu).Niekiedy były takie wahania obrotów że silnik gasł .
Postanowiłem wymienić sondę i problemy zniknęły :mrgreen: a silnik pracuje bardzo płynnie i wydaje się mocniejszy.Można dodatkowo zrobić diagnostykę komputerem (może pokaże jakiś błąd)
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
audiktom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audiktom » 15 maja 2008, 22:14

Ja proponuję odpiąć tą sondę i zobaczyć co w tedy,przewieź się czy będzie zmiana, jeśli tak to raczej wymiana, odpiąć jest bardzo prosto bo wtyczka jest po maską, chyba że nie chcesz się bawić testy! to musisz się podłączyć pod diagnostykę.

newerafan
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: newerafan » 17 maja 2008, 17:16

audiktom pisze:Ja proponuję odpiąć tą sondę i zobaczyć co w tedy,przewieź się czy będzie zmiana, jeśli tak to raczej wymiana, odpiąć jest bardzo prosto bo wtyczka jest po maską, chyba że nie chcesz się bawić testy! to musisz się podłączyć pod diagnostykę.
Rozumiem a gdzie ta sonda sie znajduje bo nawet nie wiem gdzie :-/ mam nadzieje ze to tylko ta sonda to nie mozliwe ze silnik o poj.2,0 wielopunkt wyciagał tylko 160 km/h i po zmianie na drugi bieg takie zeczy sie działy narazie zbieram kase na remont samochodziku i zamierzam w jak najszybszym czasie zrobic to! co tu opisałem a reszta puzniej :->

Awatar użytkownika
audiktom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audiktom » 17 maja 2008, 22:53

Sonda jest wkręcona w katalizator, a wtyczka od niej znajduje sie pod maską nad skrzynią biegów, są dwa wpięcia od sondy, wtyczka z jednym przewodem i wtyczka z dwoma przewodami.

newerafan
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: newerafan » 19 maja 2008, 12:22

audiktom pisze:Sonda jest wkręcona w katalizator, a wtyczka od niej znajduje sie pod maską nad skrzynią biegów, są dwa wpięcia od sondy, wtyczka z jednym przewodem i wtyczka z dwoma przewodami.
i te dwie wtyczki odpiąć przy zapalonym samochodzie czy pierw odpiąć i uruchomić samochód ?

Awatar użytkownika
audiktom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audiktom » 20 maja 2008, 22:23

Odepnij, zapal i jedź.

newerafan
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: newerafan » 24 lip 2008, 16:27

Panowie Wracam do mojego problemu bo ciagle jest wymieniłem filtr stożkowy na orginalna obudowę i fltr podpinalem sie pod komputer bład pokazało Jakiś czujnik Frakcyjny co to jest wogule? i gdzie sie znajduje? bylem u jednego mechaniora grzebał coś i powiedział że rozrząd
jest zle ustawiony więc pojechałem do tego co mi go zakład powiedział ze o dwa milimetry ustawił i to samo za uwarzyłem tez ze jak silnik mi sie bardziej nagrzeje to bardziej czuć to zmianę jak by za mało paliwa dostawał przyhamuje i przyspiesza i tak jak by miał za mało mocy na 3 i 4 biegu tez to chyba sie dzieje ale lekko odczuwalne chyba ze mam juz obsesje ten co mi rozrząd zakładał powiedział żeby jechać jeszcze raz na komputer i sprawdzić przepływomierz ile pobiera powietrza itp no i żeby wymienić filtr paliwa czy coś to da? denerwuje mnie to bardzo ostro Błagam pomocy :( mam tego już dość może ktoś zna na prawdę dobrego mechanika z Ostrołęki lub okolic zaufanego nr telefonu niech poda albo Adres proszę!

[ Dodano: 2008-07-24, 16:43 ]
Odpiełem tą sondę mam nadzieje ze dobre przewody jedna wtyka byla niebieska druga czarna i samochód w ogóle nie chciał odpalić :-/

[ Dodano: 2008-07-24, 16:46 ]
Obydwie czarne pomyliło mi sie tylko jedna mniejsza druga większa

spidercio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: spidercio » 24 lip 2008, 18:01

newarafan,
mam ten sam problem, dokladnie identico: przy wrzuceniu z jedynki na dwojke lub wiekszy bieg szrpie jakby faktycznie brakowalo paliwa. no i czasami przy wiekszej predkosci tez pojaiwa sie odczucie jakby tracil moc

niestety nie udalo mi sie narazie tego zdiagnozowac. ale jakbys wiedzial co i jak to daj info na forum albo najlepiej jeszcze na PW...mamy podobne audiczki wiec problem zrodlo problemu moze byc to samo

a jak odpiales sonde to nastapila jakas poprawa????

newerafan
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: newerafan » 24 lip 2008, 18:27

spidercio pisze:newarafan,
mam ten sam problem, dokladnie identico: przy wrzuceniu z jedynki na dwojke lub wiekszy bieg szrpie jakby faktycznie brakowalo paliwa. no i czasami przy wiekszej predkosci tez pojaiwa sie odczucie jakby tracil moc

niestety nie udalo mi sie narazie tego zdiagnozowac. ale jakbys wiedzial co i jak to daj info na forum albo najlepiej jeszcze na PW...mamy podobne audiczki wiec problem zrodlo problemu moze byc to samo

a jak odpiales sonde to nastapila jakas poprawa????
nie wiem czy odpiolem sonde tak mysle ze to były te wtyki ale jak odpiolem to wogule zapalic nie chcial

[ Dodano: 2008-08-11, 15:23 ]
Witam mój problem rozwiązany w tłumiku po zrywały sie gąbki wyciszające zapchało to tłumik i taki był powód tego duszenia i braku mocy! pozdrawiam ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl