[B4 NG]Problem z żarówką
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
[B4 NG]Problem z żarówką
Witam Panowie mam pewien problem otóż od początku jak kupiłem auto nie maiłem światła wstecznego, ale nic się nie działo. Ostatnio zmieniłem jedną żarówkę i tez nic, to sobie pomyślałem pewni czujnik od wstecznego to kit zostawiłem tak jak było. Ale po włączaniu zapłony zapala sie kontrolka że nie ma żarówki, mimo tego iż tam jest żarówka i jest dobra, i dodatkowo jak nacisnę pedał stopu świeci się lewa lampa przednia. Nie mam pojęcia co się stało. Czekam na jakieś wskazówki. Pozdrawiam.
To moze znaczyc ze maszgdzies zwarcie przewodow kolego...
Najczestrzym chyba problemem w b3/b4 sa przewody umieszczone na zgieciach teleskopow. Przy zamykaniu klapy czesto sie lamia... byc moze tam jest zwarcie jesli nie to gdzies blizej ... a swieca Ci swiatelka tablic i przeciwmgielne tylnie ??? jesli nie to na bank to miejsce ...moze sie tez tak zdarzyc ze masz gdzies zasniedziale styki na kostkach warto przejrzec...
Najczestrzym chyba problemem w b3/b4 sa przewody umieszczone na zgieciach teleskopow. Przy zamykaniu klapy czesto sie lamia... byc moze tam jest zwarcie jesli nie to gdzies blizej ... a swieca Ci swiatelka tablic i przeciwmgielne tylnie ??? jesli nie to na bank to miejsce ...moze sie tez tak zdarzyc ze masz gdzies zasniedziale styki na kostkach warto przejrzec...
- Krycha
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Wszystkie inne lampy sa prócz wstecznego. Wiec to raczej czujnik od wstecznego. Ale co do tego przedniego światła które zapala się od wciśnięcia pedału stopu to już nie wiem. tez myślałem że to jakieś zwarcie. Chyba muszę przejrzeć tą wiązkę od klapy. A są jakieś przekaźniki od tych świateł? Bo bezpiecnziki mam dobre wszystkie.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
AUDI_A6, odepnij wiązkę pokrywy bagażnika od instalacji, złącze jest w bagażniku poniżej lewej lampy. Później naciśnij hamulec i sprawdź czy pali się ta przednia lampa. Jeżeli tak, to wina leży po stronie instalacji w samochodzie, a jeżeli nie to już wiesz gdzie szukać. posprawdzaj jeszcze wszystkie połączenia z masą.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
W takim razie, odepnij jeszcze wiązkę od tylnej lewej lampy. W stopie jest żarówka dwuwłóknowa (włókno 21W od stopu i 5W od postojówki), może z nią jest coś nie tak albo jest źle osadzona i po naciśnięciu hamulca, napięcie ze stopu przechodzi do obwodu postojówek. Nic innego nie przychodzi mi teraz do głowy :roll:Niestety pomimo odpięcia zasilania tylnej klapy jest nadal to samo
- Krycha
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ok dzięki IC69, za wskazówki i za zainteresowanie. Jutro wyjmuje silnik i skrzynię więc raczej jutro z tym nie będę miał czasu się bawić. Ale to nic, w najbliższym czasie sprawdzę Twój sposób Być może pomoże bo już zaczyna mnie to martwić niby nic a jednak coś jest nie tak.
EDIT: odgrzeję kotleta, a wiec zmieniłem całą wiązkę tylnej klapy i w sumie dobrze jest, bo wkońcu mam lampy wsteczne, ale problem z lewą postojówką po stopie pozostał. Jutro poświecę cały dzień i będę szukał przyczyny. Ale gdyby ktoś miał jakiś pomysł to niech pisze.
EDIT: odgrzeję kotleta, a wiec zmieniłem całą wiązkę tylnej klapy i w sumie dobrze jest, bo wkońcu mam lampy wsteczne, ale problem z lewą postojówką po stopie pozostał. Jutro poświecę cały dzień i będę szukał przyczyny. Ale gdyby ktoś miał jakiś pomysł to niech pisze.
Chyba styki w kostce...
Na 99% nie ma masy. Nie mieliście nigdy malucha, gdzie trzeba było pokręci śrubka mocującą lampę żeby poprawić połączenie z masą? Jeśli nie będzie dobrego przepływu prądu to będzie świecić inna żarówka, zacznie migać stop lub światło przy włączeniu kierunkowskazu, albo odwrotnie. Czyli albo zaśniedziałe styki w kostce którejś lampy albo juz przy żarówce. Pozdrawiam. Aha sorry że kolegi bryczke podejrzewam o usterke typowo maluchową, no ale jak mówią - najciemniej pod latarnią:).