Kiedyś z nudów rozebrałem hamulce z tyłu ja mam bębny w swoim modelu, po ich rozebraniu gdy ściągnąłem bęben okładzina szczęki zeszła razem z bębnem a reszta została więc trzeba było wymienić szczęki,bębny były już też wyjechane ponieważ w koło bębna na początku było czuć rant który miał jakieś 3-4 mm, więc i kupiłem nowe bębny również łożyska i cylinderki. Gdy zacząłem już to składać to nowy bęben nie chciał mi wejść na okładziny, szczeki z dołu są osadzane w blaszkę gdzie ściąga to sprężyna a na górze w cylinderek gdzie też jest to ściskane. Chodzi mi oto że szczęki nie chciały się bardziej zbliżyć do siebie aby zmniejszyć średnicę więc lekko zeszlifowałem szczęki u dołu jakieś 5mm z każdej strony i po tym dopiero to złożyłem. Bębny miały takie same wymiary co stare, również i szczęki były tych samych wymiarów. Proszę o radę jak to prawidłowo należało by złożyć.
maniek
[B4 2.0 ABT] Problem z wymianą szczęk
-
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABT] Problem z wymianą szczęk
Ostatnio zmieniony 21 maja 2008, 07:42 przez maniek3434, łącznie zmieniany 3 razy.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
maniek3434, proszę uważnie zapoznać się z tym tematem: viewtopic.php?t=9608 oraz Regulaminem: viewtopic.php?t=6284 i w przyszłości poprawnie tytułować wątki bo źle nazwane będą lądować w koszu.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
tak jak pisali koledzy wyżej, rzadko spotykane ale mogłeś złożyć odwrotnie ( lewa na prawą itd) częściej spotykane nie zluzowałeś do minimum samoregulatora na szczękach. Szlifując podstawe szczęk może dojść do tego że za jakiś czas gdy szczęki się zetrą do połowy np samoregulator już nie będzie w stanie skasować luzu i hamulec będziesz miał na dwa razy. Jeszcze możesz to naprawić napawając na podstawę szczęk migomatem warstwę metalu i oszlifować to do stanu wyjściowego a następnie poprawnie złożyć hamulce.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub