[80 all] Bezpiecznik podświetlenia zegarów
[80 all] Bezpiecznik podświetlenia zegarów
Wymieniłem już kilka razy bezpiecznik na początku dawałem 5A teraz wsadziłem 10A i to samo większego nie wsadzę bo jeszcze audiczka pójdzie z dymem. Przepaliła mi się jakieś pół roku temu żarówka podświetlenia temperatury czy to może być przyczyna ?? Bezpiecznik zaczął się przepalać od czasu jak raz przykręciłem jasność podświetlenia teraz przepala się średnio co 2-3 dni :roll:
Ostatnio zmieniony 22 maja 2008, 12:52 przez Audifan, łącznie zmieniany 2 razy.
sprawdź żarówkę schowka na rękawiczki... często przyczyną przepalonych bezpieczników jest stykanie się + z elementem masowym zamka schowka...
najlepiej rozłącz styki od żarówki i zaizoluj końcówki... sprawidzi czy to jest powodem twoich problemów
ewentualnie kable wychodzące z klapy bagażnika (podświetlenie tablicy rejestracyjnej) maja przebicie
najlepiej rozłącz styki od żarówki i zaizoluj końcówki... sprawidzi czy to jest powodem twoich problemów
ewentualnie kable wychodzące z klapy bagażnika (podświetlenie tablicy rejestracyjnej) maja przebicie
Tak, ja też miałem zepsuty potencjometr, możesz zrobić to na 2 sposoby: (po rozebraniu zegarów) wymienić go na inny sprawny (np allegro.pl), albo o wiele taniej i szybciej - możesz zewrzeć kabelkiem (jakieś 2cm) te styki które on reguluje (a dokładnie - kręcąc potencjometrem regulujesz ilość przepływającego prądu z jednego styku do drugiego, robiąc zwarcie przepływ ten będzie jak przy max. położeniu potencjometra, czyli zegary będą świecić najmocniej.) Ja miałem ten drugi sposób, aż kupiłem okazyjnie potencjometr. pozdro <ok>