Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b4 1.9tdi 1z] wymiana czujnika poziomu płynu chłodzącego

ODPOWIEDZ
grzegorzps2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b4 1.9tdi 1z] wymiana czujnika poziomu płynu chłodzącego

Post autor: grzegorzps2 » 01 wrz 2007, 22:06

Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy audi. Mam następujący problem z moją audi b4 1.9tdi a mianowicie od pewnego czasu miga mi kontrolka od poziomu płynu chłodzącego podejrzewam że jest popsuty ponieważ poziom jest w normie czyli między max a min chciałbym go wymienić jednak nie wiem jak to zrobić próbowałem go wyciągnąć ze zbiorniczka jednak nie daje rady a nie chcę nic na siłę aby nic nie połamać.Próbowałem go odkręcać ale też nie idzie może ktoś wie jak to zrobić za podpowiedz z góry thx!

Awatar użytkownika
kilerek 23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kilerek 23 » 02 wrz 2007, 12:04

poprostu wymienić zbiorniczek bo z tego co wiem to on sie nie wyciąga....:)
pozdro!!!!!!!!

grzegorzps2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzegorzps2 » 02 wrz 2007, 12:22

nie byłbym tego taki pewien bo z tego co wiem to w sklepach sprzedają także same czujniki tak więc jest on chyba wymienialny.tak mi się tylko wydaje,będe musiał podjechać do innych mechaników bo byłem u jednego i on nie wie.

Awatar użytkownika
kilerek 23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kilerek 23 » 02 wrz 2007, 20:38

sprzedają ale z tego co wiem to jest problem bo jeśli chodzi o audi vw to sprzedają całe zbiorniczki razem z czujnikami... ale sprawdz i napisz bo sam jestem ciekaw:)

TomekDj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TomekDj » 29 wrz 2007, 16:34

Witam ja też właśnie mam taki problem mianowicie jakiś czas temu zaczęła się świecić kontrolka płynu chłodzącego pojechałem do elektryka a On mówi że to ciężka sprawa bo miał golfa z migającą kontrolka i nie mógł jej zgasić w żaden sposób ale nie przyszło mu do głowy żeby zmienić zbiorniczek zmieniał całą tablice liczników czujnik temperatury bo niby On tez ma na to wpływ no i nie wiem czy iść kupić nowy zbiornik płynu chłodzącego czy to coś pomoże jeśli coś wiecie na ten temat to proszę o pomoc. Świeci mi się jeszcze kontrolka Airbag i też zaświeciła sie tak z niczego czy w tym temacie też moglibyście mi pomóż od czego się zaświeciła i co sprawdzić pozdrawiam.

grzegorzps2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzegorzps2 » 14 paź 2007, 12:02

TomekDj, prawdopodobnie błąd w komputerze miałem to samo,postanowiłem wymienić przepaloną żarówkę w liczniku no i zamiast wcześniej odłączyć akumulator nie zrobiłem tego i przez to zaczął się świecić airbag, po skasowaniu błędów w komputerze jest wszystko ok!

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 14 paź 2007, 14:24

A ja proponuje jeszcze sprawdzić czystość zbiornika, kiedys w Golfie mk3 miałem brudny zbiornik i też miałem problemy po wyczyszczeniu kontorlka zgasła. A jak nie to vag w reke i kasacja błedów tak pisza koledy.

Awatar użytkownika
chips
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: chips » 14 paź 2007, 22:59

Spróbuj zapsiukać wtyczkę wchodzącą do czujnika wd40, albo jakimś sprayem do styków elektrycznych bo mogą być zaśniedziałe styki i nie ma przejścia prądu. U mnie pomogło

Awatar użytkownika
cosmeet
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cosmeet » 21 maja 2008, 13:32

U mnie natomiast jest coś takiego że jak jadę to mi czasami mryga właśnie ta kontrolka. Ale dzieje się to tylko w określonych sytuacjach. Przy mocnym wciśnięciu gazu na niższych biegach, na jakiś dołkach górkach itp., przy skręcaniu. Temperatura na zegarach raczej w normie. Dodam że nie jest to jakieś ciągłe mryganie. Jakieś 1, 2 mignięcia w w/w sytuacjach.
Czy w tej sytuacji też mam się dopatrywać problemu w zbiorniczku i czujniku?
Solskier pisze:A ja proponuje jeszcze sprawdzić czystość zbiornika, kiedys w Golfie mk3 miałem brudny zbiornik i też miałem problemy po wyczyszczeniu kontorlka zgasła.
Hmm u mnie po odkręceniu korka od zbiorniczka można się było dopatrzyć na brzegach trochę jakiegoś syfu. Wytralem to szmatka, a jak przeczyścić cały zbiorniczek?

muniorek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: muniorek » 22 maja 2008, 21:52

miałem to samo ...a dokładnie to kontrolka poziomu płynu zapaliła sie po spuszczeniu płynu ze zbiorniczka i po ponownym jego napełnieniu niechciała już zgasnąc , wychodzi na to że sie czujnik zaciął ...niestety wszelkie próby wyciągnięcia czujnika ze zbiorniczka,płukania wnętrza zbiorniczka ,potrząsania i dostania się do czujnika od "góry" skończyły sie niepowodzeniem, zaciął się na amen (niemam kompa więc zapamietany błąd odpada) więc przyłączam sie do zdania kolegów że czujnik jest niestety niewymienialny ,no chyba że razem ze zbiorniczkiem...z braku czasu na szukanie nowego zbiorniczka odłączyłem wtyczkę od czujnika żeby migająca kontrolka niedrazniła oka...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl