[80 b4 1.9tdi 1z] wymiana czujnika poziomu płynu chłodzącego
-
- Forum Audi 80
[80 b4 1.9tdi 1z] wymiana czujnika poziomu płynu chłodzącego
Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy audi. Mam następujący problem z moją audi b4 1.9tdi a mianowicie od pewnego czasu miga mi kontrolka od poziomu płynu chłodzącego podejrzewam że jest popsuty ponieważ poziom jest w normie czyli między max a min chciałbym go wymienić jednak nie wiem jak to zrobić próbowałem go wyciągnąć ze zbiorniczka jednak nie daje rady a nie chcę nic na siłę aby nic nie połamać.Próbowałem go odkręcać ale też nie idzie może ktoś wie jak to zrobić za podpowiedz z góry thx!
- kilerek 23
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- kilerek 23
- Forum Audi 80
Witam ja też właśnie mam taki problem mianowicie jakiś czas temu zaczęła się świecić kontrolka płynu chłodzącego pojechałem do elektryka a On mówi że to ciężka sprawa bo miał golfa z migającą kontrolka i nie mógł jej zgasić w żaden sposób ale nie przyszło mu do głowy żeby zmienić zbiorniczek zmieniał całą tablice liczników czujnik temperatury bo niby On tez ma na to wpływ no i nie wiem czy iść kupić nowy zbiornik płynu chłodzącego czy to coś pomoże jeśli coś wiecie na ten temat to proszę o pomoc. Świeci mi się jeszcze kontrolka Airbag i też zaświeciła sie tak z niczego czy w tym temacie też moglibyście mi pomóż od czego się zaświeciła i co sprawdzić pozdrawiam.
-
- Forum Audi 80
U mnie natomiast jest coś takiego że jak jadę to mi czasami mryga właśnie ta kontrolka. Ale dzieje się to tylko w określonych sytuacjach. Przy mocnym wciśnięciu gazu na niższych biegach, na jakiś dołkach górkach itp., przy skręcaniu. Temperatura na zegarach raczej w normie. Dodam że nie jest to jakieś ciągłe mryganie. Jakieś 1, 2 mignięcia w w/w sytuacjach.
Czy w tej sytuacji też mam się dopatrywać problemu w zbiorniczku i czujniku?
Czy w tej sytuacji też mam się dopatrywać problemu w zbiorniczku i czujniku?
Hmm u mnie po odkręceniu korka od zbiorniczka można się było dopatrzyć na brzegach trochę jakiegoś syfu. Wytralem to szmatka, a jak przeczyścić cały zbiorniczek?Solskier pisze:A ja proponuje jeszcze sprawdzić czystość zbiornika, kiedys w Golfie mk3 miałem brudny zbiornik i też miałem problemy po wyczyszczeniu kontorlka zgasła.
miałem to samo ...a dokładnie to kontrolka poziomu płynu zapaliła sie po spuszczeniu płynu ze zbiorniczka i po ponownym jego napełnieniu niechciała już zgasnąc , wychodzi na to że sie czujnik zaciął ...niestety wszelkie próby wyciągnięcia czujnika ze zbiorniczka,płukania wnętrza zbiorniczka ,potrząsania i dostania się do czujnika od "góry" skończyły sie niepowodzeniem, zaciął się na amen (niemam kompa więc zapamietany błąd odpada) więc przyłączam sie do zdania kolegów że czujnik jest niestety niewymienialny ,no chyba że razem ze zbiorniczkiem...z braku czasu na szukanie nowego zbiorniczka odłączyłem wtyczkę od czujnika żeby migająca kontrolka niedrazniła oka...