[B4] Czujniki klocków hamulcowych
[B4] Czujniki klocków hamulcowych
Czy ktoś ma może schemat i spis/ilustracje podłączenia klocków z czujnikami w B4 ? Podobno standardowo jest to podłączane do AC ale z racji że go nie mam chciałem to podłączyć w jakąś diodę. Kwestia tylko jak to zrobić bo wydaje mi się że puszczenie tam prądu który zostanie przerwany jak klocek już się będzie kończył nie jest dobrym pomysłem, zaraz będzie jakieś zwarcie
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
OGr, jeżeli w jest to taki patent że po starciu klocka do odpowiednio już ćienkiej grubości pasek miedzi który w nim jest zamontowany dotyka tarczy hamulcowej to po prostu podciągnij kabelkiem pod kontrolkę "zaciągniętego ręcznego". Kontrolka sterowanie bierze z minusa. Po starciu sie klocków pasek miedzi dotyka tarczy i zostanie zamknięty obwód i zapali ci się kontrolka ręcznego. Aby nie grzebać przy liczniku starczy że kable od klocków podepniesz pod kabel od czujki zaciągniętego ręcznego który jest w tunelu środkowym. Miałem taki oryginalny patent w Citroenie.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
OGr, A ja to zrobiłem inaczej, zasadziłem klocki z czujnikami (dwu pinowy) jedne pin obciołem (masa z tarczy - blaszka zatopiona w klocku) a drugi pin podpiołem kabelkiem do czujnika poziomu płynu hamulcowego, po zurzyciu sie klocków zapali mi sie na AC achtung z ikonką hamulca i bedize jak w ori Wrazie czego moge wrzucić fotki
- Darecki3037
- Audi 80 Klub