[80 B4 2.0 E ABK] Tempomat
[80 B4 2.0 E ABK] Tempomat
Witam.
Do których pinów należy podpiąć tempomat do ECU?
Pozdrawiam.
Do których pinów należy podpiąć tempomat do ECU?
Pozdrawiam.
Tak więc mój tata jest posiadaczem mojej Audi od ponad 10 lat. Jest koloru czerwonego;]. Zarejestrowałem się tutaj, ponieważ mój tata chciałby znaleść odpowiedź na pewne zagadnienie, jak i poczytać o innych wątkach. Interesuje mnie motoryzacja. Na forum wpadłem wpisując hasło w google, po prostu postanowiłem tu napisać, ze względów takich, iż jest tu ponad 7 tysięcy zarejestrowanych posiadaczy Audi 80. To mówi samo za siebie. Poza tym jest tu wiele wątków rozwiniętych na bardzo wiele ciekawych zagadnień, co szczególnie mnie zainteresowało i mojego tatę.
Zwróciłem się do Was z prośbą zawartą w pierwszym poście, myślę, iż ktoś zna na pewno na nią odpowiedź.
Pozdrawiam wszystkim użytkowników Audi!
Zwróciłem się do Was z prośbą zawartą w pierwszym poście, myślę, iż ktoś zna na pewno na nią odpowiedź.
Pozdrawiam wszystkim użytkowników Audi!
Witamy w kręgu klubowiczów.
Podaj więcej danych. Jaki masz typ sterownika - z numerem końcowym 022 czy 024? To zasadnicza sprawa, bo te komputery różnią się wyprowadzeniami.
Jakich sygnałów potrzebujesz? Ile masz przewodów do wpięcia w komputer?
Jakie są ich kolory?
Prawdopodobnie potrzebujesz sygnału prędkości obrotowej silnika i prędkości pojazdu.
Jeżeli masz schemat tego tempomatu to wrzuć na forum a dojdziemy co i jak.
Podaj więcej danych. Jaki masz typ sterownika - z numerem końcowym 022 czy 024? To zasadnicza sprawa, bo te komputery różnią się wyprowadzeniami.
Jakich sygnałów potrzebujesz? Ile masz przewodów do wpięcia w komputer?
Jakie są ich kolory?
Prawdopodobnie potrzebujesz sygnału prędkości obrotowej silnika i prędkości pojazdu.
Jeżeli masz schemat tego tempomatu to wrzuć na forum a dojdziemy co i jak.
Wszystko ładnie pięknie, tylko że to jest sposób podłączenia manetki do sterownika tempomatu. Czy posiadasz takowy sterownik? Na tym rysunku nie chodzi o sterownik silnika tylko dodatkowy moduł tempomatu tzw. GRA.
Sygnałem wymaganym przez tempomat jest sygnał prędkości pojazdu oraz sygnał włączenia świateł stop.
Sygnał prędkości dostępny jest przy liczniku - kolor przewodu - biały z niebieskim paskiem.
Żadnych innych przewodów nie musisz ani do licznika ani do sterownika silnika podłączać.
Dodatkowo oczywiście masa i zasilanie. Czyli w sumie cztery przewody musisz wpiąć w istniejącą instalację pojazdu. Sterownik silnika zostaw w spokoju.
W komplecie musisz mieć:
- pompa podciśnienia z zaworkiem;
- czujnik wciśnięcia pedału sprzęgła;
- czujnik wciśnięcia hamulca;
- odpowiednia manetka do obsługi tempomatu;
- sterownik tempomatu GRA - z wtykiem 10 lub 12 pin;
- siłownik tempomatu.
Wszystko dokładnie , krok po kroku masz rozrysowane. Podstawa to mieć sterownik tempomatu - to coś w aluminiowej obudowie z niebieskimi literami.
Jakby co to pytaj śmiało. Schemat podłączenia jest banalnie prosty.
Sygnałem wymaganym przez tempomat jest sygnał prędkości pojazdu oraz sygnał włączenia świateł stop.
Sygnał prędkości dostępny jest przy liczniku - kolor przewodu - biały z niebieskim paskiem.
Żadnych innych przewodów nie musisz ani do licznika ani do sterownika silnika podłączać.
Dodatkowo oczywiście masa i zasilanie. Czyli w sumie cztery przewody musisz wpiąć w istniejącą instalację pojazdu. Sterownik silnika zostaw w spokoju.
W komplecie musisz mieć:
- pompa podciśnienia z zaworkiem;
- czujnik wciśnięcia pedału sprzęgła;
- czujnik wciśnięcia hamulca;
- odpowiednia manetka do obsługi tempomatu;
- sterownik tempomatu GRA - z wtykiem 10 lub 12 pin;
- siłownik tempomatu.
Wszystko dokładnie , krok po kroku masz rozrysowane. Podstawa to mieć sterownik tempomatu - to coś w aluminiowej obudowie z niebieskimi literami.
Jakby co to pytaj śmiało. Schemat podłączenia jest banalnie prosty.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2008, 16:03 przez czarekj, łącznie zmieniany 1 raz.
illusion pisze:Witam.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, tylko chciałbym wiedzieć jeszcze jedno - gdzie mogę nabyć te przedmioty?
Pozdrawiam.
Na Allegro widziałem tylko pompkę podciśnienia (150 PLN), manetkę do kierownicy i czujniki. Innych podzespołów nie było. Wrzuć informację w działu ogłoszenia, może ktos z klubowiczów ma do sprzedania taki zestaw.