Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ACE] spadek obrotów

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
rafal89
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[80 B4 2.0 ACE] spadek obrotów

Post autor: rafal89 » 26 maja 2008, 14:10

Witam

od niedawna jestem posiadaczem audi 80 b4 quattro i zauwazylem kilka problemow:

pierwszym z nich jest spadek obrotów, powinny trzymac sie 1000 (a przynajmniej cos kolo tego - tak mi sie wydaje) a potrafią spasc do okolo 200 (pierwsza kreseczka) bądz zwiekszyc do ponad 1200

nastepny to wskaznik paliwa, jak czytalem na forum to czesta usterka i latwa w naprawie wiec mysle ze sobie z tym poradze.

problem mam tez z elektryką, tzn niekiedy nie dzialaja szyby (gasnie podswietlenie, szyby sie nie opuszczaja ani nie podnoszą) to samo tyczy sie szyberdachu .. nie wiem jaka jest tego przyczyna

prose o napisanie co wg was jest nie tak, glownie chodzi o te obroty

[ Dodano: 2008-05-26, 20:02 ]
oczywiscie problemy pojawiaja sie sporadycznie, przykladowo raz w tygodniu ... nie zaobserwowale mzadnych zaleznosci miedzy problemami

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 27 maja 2008, 15:37

ciezko cos zdiagnozowac przy takim opisie, moze Kolega przeszuka szukajka tematy pokrewne, posprawdza bezpieczniki i przekazniki oraz przełączniki; czesto jest tak ze kupujac samochód uzywany kupuje sie zaniedbany egzemplarz i troche trzeba dopieszczac autko (ja równiez musiałem robic sobie kilka rzeczy)
Jesli chodzi o obroty to przyczyn moze byc naprawde duzo, nie miałem kontaktu z tym silnikiem ale moze spr czy masz szczelne wszytstkie gumy, uszczelki, odmy czy nie łapie nigdzie lewego powietrza, jesli masz mozliwosc podłacznenia pod vaga to to zrób, umyj silniczek krokowy przedmuchaj go powietrzem....
ale przede wszystkim dobrze poszukaj w szukajce

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 27 maja 2008, 15:52

Co do szyb i szybra, to powinno pomóc przelutowanie przekaźnika odpowiadającego za ich działanie. Znajdziesz go pod deską, po odkręceniu pułki pod kierownicą. Nie pamiętam numeru, ale on jest największy ze wszystkich przekaźników tam się znajdujących.

Awatar użytkownika
rafal89
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: rafal89 » 29 maja 2008, 15:46

w nastepnym tygodniu odwiedze mechanika , zobaczymy co powie

tak przy okazji to od dluzszego czsu zaden z problemow nie wystapil

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 29 maja 2008, 21:46

rafal89 pisze:od dluzszego czsu zaden z problemow nie wystapil
tak to juz jest z elektryka, ale widze ze Kolega poddaje sie i nie chce sam rozwiazac problemu a wspólnymi siłami mozna duzo zdzialac a pieniazki wydac na cos lepszego niz elektryk/mechanik
czekamy na relacje z wizyty w takim razie

Awatar użytkownika
rafal89
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: rafal89 » 30 maja 2008, 10:12

ok wiec wstrzymam sie z mechanikiem .. wczoraj pojawil sie dziwny problem ... zamiast kierunkowskazow wlanczaly sie awaryjne <?> tak jeszcze nigdy nie maile mi nie slyszalem zeby ktos mial .... czym to moze byc spowodowane?

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 30 maja 2008, 12:03

tzn ze Kolega włączył kierunkowskaz i zamiast tego włączyły sie awaryjne?? Proponuje rozebrac pająka przy kierownicy i zobaczyc jego stan. Tam gdzie pojawia sie problem należy szukac przyczyny, równie dobrze winny moze byc przekaznik od kierunkowskazów. A od kogo kolega wogóle kupił audiczkę?? moze ona stała nie wiadomo ile w szopie razem ze szczurami... a teraz dziwne objawy ze raz cos działa raz nie, jakby kable były gdzies pozaginane, robiło sie jakies zwarcie na kablach, bezpiecznikach, czy przekaznikach. Niech Kolega jeszcze sprawdzi dokładnie wszystkie bezpieczniki i kazdy podejrzany wymieni!

Awatar użytkownika
rafal89
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: rafal89 » 30 maja 2008, 15:00

Lenio21 pisze:tzn ze Kolega włączył kierunkowskaz i zamiast tego włączyły sie awaryjne??
dokladnie tak bylo, przejechalem 10 km bez uzywania kierunkowskazow i po jakiejs godzinie ja kwracale mdo domu problem zniknal .. wszystko dzialalo poprawnie

samochuj kupilem od jakiegos starszego gosci, ale nie stal on w szopie, byl uzywany

jutro sprawdze bezpieczniki , dzieki za rady

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl