witam
zalozyłęm własnie hak do audi i mam problem
podłączylem mase, postojowki, kierunki, stop, przeciwmgłowe i działają ok
ale niewiem jak podłaczyc swiatła cofania no a u mnie w gniezdzie haka nigdzie niema przewodu do lamp od wstecznego
zalezy mi jak najszybciej to podłączyc bo jutro zamierzam jechac na przeglad zeby wbic hak w dowod
pozdrawiam
[b3 1.8 PM] problem z podłączeniem lamp do haka
-
- Forum Audi 80
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
z tego co wiem to światło cofania nie jest wymagane w przyczepie, jeśli jest zamontowane to niestety musi działać. jeśli masz wtykę starego typu to masz 7 pinów więc powinno wystarczyć i na wsteczny. Byc moźe ktoś wcześniej miał przyczepe bez wstecznego więc nie podłączał instalacji. O ile mnie pamięć nie myli w audi wsteczny uruchamiany jest masą z czujnika więc zrobienie tego zabrało by ci 2 piny we wtyczce a i żarówka w przyczepie musiała by byc odizolowana od masy przyczepy/auta.
We wtyczce na 7 pinów teoretycznie nie zrobisz światła cofania. Chyba, że zmienisz gniazdo i wtyczkę na nowszą, ale wtedy będziesz mógł ciągać tylko swoją przyczepkę, bo raczej inni mają wtyczki na 7 pinów.
Ogólnie nie podłącza się świateł cofania w przyczepce, chyba że jest to naczepa do samochodu ciężarowego, ale to już inna bajka.
Ogólnie nie podłącza się świateł cofania w przyczepce, chyba że jest to naczepa do samochodu ciężarowego, ale to już inna bajka.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
jak nie zrobi:KorNoLio pisze:We wtyczce na 7 pinów teoretycznie nie zrobisz światła cofania.
1-stop
2-kier L
3-kier P
4-postojówki
5-masa
6-prąd do wstecznego
7-masa z czujnika cofania.
jeżeli by chciał podłączać postojówki L osobno i P osobno wtedy braknie pinów ale przy skromnym oświetleniu przyczepki 4 żarówki raczej się je zblokowywuje razem na 1 pin.
Dobra dobra a gdzie przeciwmgielne :?: Bo one są wymagane a wsteczne nie :?:Darecki3037 pisze:jak nie zrobi:KorNoLio pisze:We wtyczce na 7 pinów teoretycznie nie zrobisz światła cofania.
1-stop
2-kier L
3-kier P
4-postojówki
5-masa
6-prąd do wstecznego
7-masa z czujnika cofania.
jeżeli by chciał podłączać postojówki L osobno i P osobno wtedy braknie pinów ale przy skromnym oświetleniu przyczepki 4 żarówki raczej się je zblokowywuje razem na 1 pin.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
wiesz że nie wiem czy jest wymóg posiadania światła przeciwmgielnego w przyczepce :shock: , nawet chyba w aucie które nie miało fabrycznie montowanego nie ma takiego obowiązku, tak samo światło cofania. Dawno temu miałem starą skodę i ona nie miała przeciwmgielnej i pytałem o to diagnostę i taką odp otrzymałem. Natomiast wszystkie zamontowane lampy mają obowiązek działać ( więc jeśli masz lampę cofania i przeciwmgielną to musi działać)
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80