[B4 NG]Stukanie spod pokrywy zaworów
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
[B4 NG]Stukanie spod pokrywy zaworów
Tak jak w temacie, spod pokrywy dochodzą odgłosy jakby jakaś kulka w środku latała i obijała się o pokrywę( to takie porównanie ). Oleju mam teraz na minimum. Ojciec powiedział że to może być wina oleju że jest go nieco przy mało i że jest już przepracowany. Co o tym sądzicie?
Tylko nie mówcie że coś z silnikiem bo znowu go rozgrzebywać nie będę :roll:
Tylko nie mówcie że coś z silnikiem bo znowu go rozgrzebywać nie będę :roll:
- Krycha
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Hmm tez myślałem że panewka, ale dzisiaj rozwiązałem problem. Otóż przyczyna była bajecznie prosta. Spuściłem stary olej, i jak go zobaczyłem to się przeraziłem, był czarny i przepalony a najgorsze było to że był o konsystencji porównywalnej do Coca-Coli czyli rzadki Kupił 5 literków Mobli1, wlałem 4 litry, odpaliłem i jak ręką odjął. Weszło 4 litry i jest na maksa, wiec chyba tak zostanie. Już właśnie się bałem że trzeba będzie znów grzebać przy silniku, a gdyby obróciło panewkę to bym sie załamał całkowicie. Ale mimo wszystko przyczyna była prosta. Przy okazji zmiany oleju oczywiście wymieniłem filtr oleju.
Dzięki chłopaki za zainteresowanie. Pozdrawiam
Dzięki chłopaki za zainteresowanie. Pozdrawiam
- Krycha
- Forum Audi 80
- Kontakt:
bloku, Dzięki za wskazówkę
Panowie szlak mnie zaraz trafi. Pojeździłem trochę zrobiłem może ze 100 km na nowym oleju staję na postoju przy gazówka, schodzi z obrotów i znowu to stukanie A już było dobrze przez jakiś czas. Już mi ręce opadły myślałem że to tylko wina oleju. No cóż szukam dalej przyczyny. Pozdrawiam
Panowie szlak mnie zaraz trafi. Pojeździłem trochę zrobiłem może ze 100 km na nowym oleju staję na postoju przy gazówka, schodzi z obrotów i znowu to stukanie A już było dobrze przez jakiś czas. Już mi ręce opadły myślałem że to tylko wina oleju. No cóż szukam dalej przyczyny. Pozdrawiam
Małe OT, ja kilka lat temu kupiłem 90tke 2.3 NG, po m-cu zaczęło mi tak stukać, myślałem że się załamię, auto za pożyczone z banku pieniądze, a tu się remont kłania, ale okazało się, że to tylko ten popychacz, jego się wymienia, calej pompy nie ma potrzeby, a ztego co czytałem, to i bez tego popychacza można latać....
Te silniki tak mają, taki ich urok......
Pozdr...
Te silniki tak mają, taki ich urok......
Pozdr...
- DawcaKielce
- Forum Audi 80