Witam dzisiaj miałem do pokonania trasę Brusy-Świnoujście i z powrotem (ok 600km) wyjechałem z domu o 3:30 zatankowałem zbiornik do pełna na stacji ...... gdy byłem w połowie trasy auto zaczęło szarpać co pewien czas gdy już dojechałam do celu szarpanie było coraz częstsze droga powrotna okazała się koszmarem gdy tylko przekroczyłem dwa tyś obrotów auto przerywało, postanowiłem dotankować paliwo na innej stacji w Goleniowie chwilę było ok lecz po przejechaniu kilkunastu kilometrów scenariusz zaczął się powtarzać .
Jechałem tak aby nie przekraczać 2-óch tyś obrotów dopiero po przejechaniu ok 100 km auto przestało szarpać...
MOJE PODEJRZENIA---WODA W PALIWIE
Gdy wróciłem do domu bezzwłocznie udałem się na stację gdzie tankowałem paliwo przed wyjazdem (tankuje tam od pół roku na fakturę) i poprosiłem o rozmowę z kierownikiem
była to bardzo niemiła rozmowa...
CZY MOJE PODEJRZENIA SĄ SłUSZNE?
JAK WALCZYć Z NIEUCZCIWYMI SPRZEDAWCAMI PROSZę O POMOC
[b4 1z] Kłopoty z paliwem
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
W takim razie proszę mi wytłumaczyć pojawienie się pęcheży w wężyku paliwa (napewno nie jest to powietrze ani brudny zbiornik).
Zjawisko to miało miejsce dwukrotnie.
Woda jest cięższa od ON więc opada na dno zbiornika oczywiście nie odrazu lecz po pewnym czasie- dlaczego więc problem zniknął po dotankowaniu innego paliwa tzn po przejechaniu ok 100 km od tankowania.
Dziś równierz pokonałem spory odcinek drogi bo ok 400 km i auto sprawowało się wzorowo...
Zjawisko to miało miejsce dwukrotnie.
Woda jest cięższa od ON więc opada na dno zbiornika oczywiście nie odrazu lecz po pewnym czasie- dlaczego więc problem zniknął po dotankowaniu innego paliwa tzn po przejechaniu ok 100 km od tankowania.
Dziś równierz pokonałem spory odcinek drogi bo ok 400 km i auto sprawowało się wzorowo...
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
no dobra a jak wyjaśnić bąble w wężyku?
z pewnego żródła wiem o dużym zużyciu wody przez stację
Robiłem test: wlałem w słoik ON i wodę w proporcji 10/1 zmieszałem i odstawiłem:woda bardzo szybko powędrowała na dno słoika
potem ponownie zmieszałem i kołysałem mocno słoikiem na boki: woda nie oddzieliLa się od ON
potem lżej bujałem słoikiem woda powoli schodziła na dno.
Zmierzam do tego iż trasę z Brus od Świnoujścia pokonywałem najkrutszą możliwą trasą tj Brusy-Przechlewo-Szczecinek-Barwice-Połczyn Zdrój-Świdwin-Resko-Płoty-Golczewo-Parłówko-Wolin-Świnoujście. Trasa ta biegnie krętymi wąskimi drogami(paliwo w zbiorniku cały czas się buja) aż do Parłówka dopiero dalej droga jest równa jak stół (paliwo już buja się mniej) i tam właśnie zaczęły się pierwsze szarpnięcia w Świnoujściu auto stało ok 40 min (napewno paliwo zdążyło się ustać).
Co o tym sądzicie? Wiem że mam sprawne auto i że trudno uwierzyć w wodę w paliwie proszę zauwarzyć że tankowałem w nocy a takie przekręty robi się tylko nocą!!!!
z pewnego żródła wiem o dużym zużyciu wody przez stację
Robiłem test: wlałem w słoik ON i wodę w proporcji 10/1 zmieszałem i odstawiłem:woda bardzo szybko powędrowała na dno słoika
potem ponownie zmieszałem i kołysałem mocno słoikiem na boki: woda nie oddzieliLa się od ON
potem lżej bujałem słoikiem woda powoli schodziła na dno.
Zmierzam do tego iż trasę z Brus od Świnoujścia pokonywałem najkrutszą możliwą trasą tj Brusy-Przechlewo-Szczecinek-Barwice-Połczyn Zdrój-Świdwin-Resko-Płoty-Golczewo-Parłówko-Wolin-Świnoujście. Trasa ta biegnie krętymi wąskimi drogami(paliwo w zbiorniku cały czas się buja) aż do Parłówka dopiero dalej droga jest równa jak stół (paliwo już buja się mniej) i tam właśnie zaczęły się pierwsze szarpnięcia w Świnoujściu auto stało ok 40 min (napewno paliwo zdążyło się ustać).
Co o tym sądzicie? Wiem że mam sprawne auto i że trudno uwierzyć w wodę w paliwie proszę zauwarzyć że tankowałem w nocy a takie przekręty robi się tylko nocą!!!!
Ostatnio zmieniony 01 cze 2008, 22:13 przez avantmaniak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
pamiętaj również że trzymanie auta w garażu powoduje że w zbiorniku skrapla się woda, po kilku latach w końcu uzbiera się tam też sporo wody. Nie wykluczone że zatankowałeś z wodą ale jest to już rzadkość (raczej inne chemikalia leją), na razie pozostaje ci tylko stary sprawdzony sposób na pozbycie się wody czyli butelka denaturatu i dotankowac pewnego dobrego ON. <ok>
-
- Forum Audi 80