[B4 '94 ABT] Szyberdach nie działa
[B4 '94 ABT] Szyberdach nie działa
Mam problem z szyberdachem - w sensie nie działa i sie zastanawiam czy jest to wina silnika ktory moze byc spalony czy byc moze jakis bezpiecznik mi wyskoczyl i dla tego nie dziala
Jesli ktos wie cos na ten temat bede wdzieczny za pomoc.
Jesli ktos wie cos na ten temat bede wdzieczny za pomoc.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Są dwa przekaźniki, jeden koło silniczka srebrny (odpowiedzialny za dzialanie przełacznika - otwieranie zamykanie) a druigi pod nogami kierowcy zazwyczaj zółty badz czarny (dostarczajacy i odcinajacy napiecie do szybra). Mozna ominac te przekaźniki i podac na silnk bezpośrednio 12V na styk np otwierania szybra i wtedy bedzie wszystko wiadomo. <ok>
Dzieki, okazało sie ze zailanie szyber dachu jest odlaczone. Zdaje sie ze poprzedni wlasciciel zrobil to celowo - mianowicie jak podlaczylem zasilanie i testowalem otwieranie/zamykanie okazalo sie ze prawy tylny rog (patrzac od wnetrza) nie wchodzi na swoje miejsce jakby prawa strona nie przesuwala sie rownolegle do lewej. No i teraz to mam problem - nie wiem co z tym zrobic a jak przyjda deszcze... to za fajnie nie bedzie...
help
Ewentualnie ktos wie jak możan go recznie zamknąc? niestety nie mam tego kluczyka który powinien byc pod obudowa...
help
Ewentualnie ktos wie jak możan go recznie zamknąc? niestety nie mam tego kluczyka który powinien byc pod obudowa...
- Solskier
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ten kluczyk na obudowie co jest to zwykły imbus chyba 5 albo 6 ewentualnie bedize to torx, wiec wrazie czego tym mozesz go domknac o ile nie sa połamen prowadnice.... jesli szyber jest sprawny technicznie to aby poprawic jego połozenie wystarczy popuscić 4 sórbki torxa i ustawić prawidłowe połozenie prowadnic i pokrywy dachu. Ale jak piszesz że składa sie nie równo to chyba beda połamane prowadnice i z tad poprzedni user odcioł zasilanie.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2008, 13:38 przez Solskier, łącznie zmieniany 1 raz.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Te cztery torxy sa po skrajnych bokach pokrywy dachu(aby je zobaczyć musisz zciagnac tapicerke z blachyb szybra...(chociaz nie pamietam do konca ale dwa skrajne te od tyłu - stony bagaznika powinno byc widać) a zaby przestawic cały szyber do tyłu czy do przodu to trzeba sciagać cała podsufitke i ustawiać na mocowaniu całego szybra. Sprawdz pierw czy nie masz połamanych prowadnic nim zaczniesz cokolwiek robić.
Na foto 1 masz pokazane sórby któe trzymaja cały szyber a na foto 2 te torxy które trzymaja sama pokrywe.
Na foto 1 masz pokazane sórby któe trzymaja cały szyber a na foto 2 te torxy które trzymaja sama pokrywe.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Kontakt:
To oznaczało by nieprawidłowosc prowadnic.teagear pisze:A no i jeszcze nie moge dociągnć pokrywy recznie...
[ Dodano: 2008-06-03, 18:49 ]
A zroibc dasz reade samemu. Ja sam wymieniełem cały szyberdach - jako sama wymiana to rzecz banalnie prosta ale samemu to utrzymać i krecić to juz jest wyczny i kto też robił sam dla tego .
Ostatnio zmieniony 04 cze 2008, 11:05 przez Solskier, łącznie zmieniany 1 raz.