Chciałem się dowiedziec czy to jest w porządku, że w czasie gdy na wyłączonym silniku pompuję pedał hamulca to pompa raz na jakiś czas wydaje dziwny odgłos, jakby skrzypiała...
Parę dni temu zmieniałem płyn hamulcowy, zrobiłem to w następujący sposób:
- na podjeździe założyłem na odpowietrzniki przeźroczyste węże gumowe,
- poluzowałem zaworki, zaczął płyn stary wyciekać
- sprawdzając co chwilę poziom płynu w zbiorniczku naciskałem pedał hamulca żeby szybciej płyn wyleciał
- kiedy w zbiorniczku było płynu na dnie trochę, wlałem nowy płyn i zakręciłem 3 odpowietrzniki zostawiając odkręcony na najdalszym kole czyli prawy tył
- kiedy przestały lecieć bąbelki powietrza poczekałem żeby mimo wszystko jeszcze trochę zleciało i zakręciłem go i popuściłem lewy tył
- znów poczekałem aż bombelki przestaną lecieć a nawet troszkę dłużej
- potem prawy przód - to samo i lewy przód - to samo
Efekt jest taki że plomby z zembów lecą taki hebel. Na włączonym silniku śmiga wszystko pięknie. Pedał miękki, nie siedzi wysoko (ale to pewnie dlatego że muszę powoli myśleć o wymianie klocków bo mi się pwooli kończą) ale i nie opada bardziej.
Po lekkim naciśnięciu czuć że łapie, ale jak mocno to żyleta... Tylko na zgaszonym to piszczenie tak średnio 2x na 10 naciśnięć na pedał zapiszczy czasem. (nie pamiętam czy piszczał wcześniej bo jakoś nie naciskałem na wyłączonym silniku. Ktoś ma jakiś pomysł?? Czy to tak może być??
[B4 2.0 ABT] Zapowietrzona pompa hamulcowa ?
[B4 2.0 ABT] Zapowietrzona pompa hamulcowa ?
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2012, 21:08 przez emas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
- Darecki3037
- Audi 80 Klub