Mam problem polegający na tym, że w czasie jazdy na 5-ce od ok 100 km/h jak naciskam sprzęgło na biegu lub wrzucam luz samochód telepie się na boki. Po zdjęciu nogi ze sprzęgła i zostawieniu na biegu jest w miarę normalnie, choć mam wrażenie że samochód ogólnie trzęsie lekko na pedale gazu jadąc przy takich prędkościach na 5-ce. Niemniej jednak to jest nic w porównaniu z tym co się dzieje przy wysprzęglaniu z 5-ki. Dodam, że na niższych prędkościach i biegach jest ok, na 4-ce można go cisnąć do 3k obrotów i powyżej (1,9 TDI) i nic się nie dzieje.
Co to może być? Na pewno NIE JEST to nastawnik pompy, bo był czyszczony. Możliwe że sprzęgło się kończy?
[b4 1Z] trzęsie na 5-ce przy naciskaniu sprzęgła
Pedał sprzęgła nigdy nie pulsuje przy wciśnięciu, w czasie jazdy na innych biegach wchodzi normalnie i na nodze nie czuć żadnych drgań. Sprzęgło wydaje się odpuszczać normalnie po wrzuceniu biegu, nie pojawia się "dentysta" ani nic.
Może przyczyna tkwi jednak w poduszce od silnika - miałem wymienioną lewą, ale prawa jest stara. Dodam, że w aucie na wolnych obrotach zwłaszcza na zimnym silniku kierownica trochę się telepie. Jeśli to poduszka to chyba tragicznie jeszcze nie jest, u kumpla w Passacie B4 jak miał zużytą poduszkę słychać było walenie silnika o ramę. W przyszłym tygodniu postaram się sprawdzić na kanale stan tej poduszki, z góry niestety nie widać, chyba że jest jakiś myk.
Może przyczyna tkwi jednak w poduszce od silnika - miałem wymienioną lewą, ale prawa jest stara. Dodam, że w aucie na wolnych obrotach zwłaszcza na zimnym silniku kierownica trochę się telepie. Jeśli to poduszka to chyba tragicznie jeszcze nie jest, u kumpla w Passacie B4 jak miał zużytą poduszkę słychać było walenie silnika o ramę. W przyszłym tygodniu postaram się sprawdzić na kanale stan tej poduszki, z góry niestety nie widać, chyba że jest jakiś myk.
podepne sie do tematu u mnie pedal przy lekkim wcisnieciu czuc jak telepie ale nic takiego sie nie dzieje czy moze oznaczac to awarie sprzegla?
[ Dodano: 2008-06-07, 21:13 ]
podepne sie do tematu a jezeli mi pedal pulsuje to co to moze oznaczac?
[ Dodano: 2008-06-07, 21:15 ]
podepne sie do tematu jezeli u mnie pulssuje to co to moze oznaczac?
[ Dodano: 2008-06-07, 21:13 ]
podepne sie do tematu a jezeli mi pedal pulsuje to co to moze oznaczac?
[ Dodano: 2008-06-07, 21:15 ]
podepne sie do tematu jezeli u mnie pulssuje to co to moze oznaczac?