[AAH ABC] Świece - wybór ?
- radek kocio
- Forum Audi 80
[80 B4 2.6 ABC] świece zapłonowe- jakie?
Witam! Po przejrzeniu forum wybór padł na kable BERU ale zostały jeszcze świece zapłonowe jakie polecacie? Mam zamontowane jeszcze oryginalne z dwiema elektrodami bocznymi. Można zamontować z trzema elektrodami, coś się zmieni czy to tylko taki bajer? V-ka nie jest zagazowana.
Jak dla mnie firma NGK jest przereklamowana i cena swiec jest też za duża.Ja do wszystkich swoich samochodów stosuje świece Denso(na allegro są bez problemu) i niczym one nie odbiegają od NGK a w/g mnie są nawet lepsze.Wybór przewodów WN bardzo dobry,bo jak bys kupił NGK to każdy prewód by miał inną długość niż orginał.
- siwusek216
- Forum Audi 80
- radek kocio
- Forum Audi 80
wybór padnie na świece BERU ale zastanowię sie jeszcze nad NGK.Mądre książki podają tak:
BERU 14FGH-7DTURX
A jak to jest z 3 lub 4 elektrodami bocznymi dają coś czy nie?
przeważnie długość kabli zapłonowych jest rożna, jeden krótszy a drugi dłuższy,myśle że fabryka wie co robi,i nie muszisz jej poprawiać.
tak jak są tej samej długości niech tak zostanie 8-)
Po wymianie tego zestawu poprawią się parametry pracy silnika?
- davidpolska
- Forum Audi 80
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
davidpolska, do Twojego autka są też zalecane i jednoelektrodowe. Generalnie zasada jest prosta, świece mająbyć takie jak zaleca producent, przeważnie podaje kilka typów do wyboru np. do Twojego: Bosch W7DTC, Champion N7BYC, NGK BP6ET. Natomiast nie zaleca się kombinowania i np. zmniejszania szczeliny. W naszych autkach oryginalne świece pracują bardzo dobrze i nie ma potrzeby "cudować" ze zmianą ciepłoty świecy czy kupować świec dedykowanych do LPG.
- radek kocio
- Forum Audi 80
Katalizator można zniszczyć wtedy, kiedy "padnie" jedna ze świec zapłonowych i niespalona benzyna dostanie się do niego.
Świece z większą ilością elektrod są mniej podatne na ewentualne uszkodzenia i oczywiście są trwalsze od świec jedno elektrodowych.
Jeśli koniecznie chcesz mieć jedno elektrodowe a pewne, kupuj platinium,tylko nie pytaj o cenę.
Jasiu
[ Dodano: 2007-12-12, 21:08 ]
Ogólnie to świece detykowane jak pisze Danek do LPG-zielone to wielki bajer!
Zgadzam się całkowicie, tylko takie jak zaleca fabryka.
Świece z większą ilością elektrod są mniej podatne na ewentualne uszkodzenia i oczywiście są trwalsze od świec jedno elektrodowych.
Jeśli koniecznie chcesz mieć jedno elektrodowe a pewne, kupuj platinium,tylko nie pytaj o cenę.
Jasiu
[ Dodano: 2007-12-12, 21:08 ]
Ogólnie to świece detykowane jak pisze Danek do LPG-zielone to wielki bajer!
Zgadzam się całkowicie, tylko takie jak zaleca fabryka.
- daniel1302
- Forum Audi 80
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
[AAH ABC] Świece - wybór ?
Witam.
Jestem na kupnie świec zapłonowych do 2.8. Obecnie w silniku są wkręcone czteroelektrodowe BERU, ale niestety są w kiepskim stanie i zastanawiam sie jakie nabyć. ETKA podaje trzech producentów: NGK, BOSCH i BERU, ale na temat ilości elektrod już nie ma ani słowa. Chciałem więc, zapytać o Wasze doświadczenia w tym temacie, ile tych elektrod ma być.
Pozdrawiam.
Jestem na kupnie świec zapłonowych do 2.8. Obecnie w silniku są wkręcone czteroelektrodowe BERU, ale niestety są w kiepskim stanie i zastanawiam sie jakie nabyć. ETKA podaje trzech producentów: NGK, BOSCH i BERU, ale na temat ilości elektrod już nie ma ani słowa. Chciałem więc, zapytać o Wasze doświadczenia w tym temacie, ile tych elektrod ma być.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2012, 14:37 przez IC69, łącznie zmieniany 1 raz.