Witam
Ostatnio pewna osoba chcąc zrobić mi na złość bawiła się przełącznikiem od szyby pasażera (góra-dół kilka razy) i skończyło się na tym, że szyba stanęła, po paru minutach działa bez problemu, ale.... Teraz pojawiają się problemy z jej zamykaniem, w dół idzie bez problemu, ale w górę nie zawsze. Jak odepnę wtyczkę zasilającą na silnik i włożę ją z powrotem działa, podobnie po zmianie polaryzacji.
Jakieś sugestie co mogło się stać? W przełączniku się coś popsuło? Trzeba wymieniać skubańca czy naprawialne?
Dodam, że przełącznikiem na drzwiach kierowcy też nie mogę ruszyć tej szyby (ale sterowanie idzie przez ten od pasażera)
[B3/B4/8B] Problem z elektryczną szybą
Ale jak już pisałem zmiana polaryzacji czyli przepięcie wtyczki odwrotnie powoduje to, że szybę mogę zamknąc (przyciskając wtedy przełącznik w pozycje "w dół")IC69 pisze:Cześć jmm.
Trudno powiedzieć co może być tego przyczyną, ja bym spróbował przeczyścić komutator w silniku. Jeżeli szyba się zatrzyma, to sprawdź czy trzaśnięcie ręką w tapicerkę pobudzi ją do życia.
jmm, ja miałem ten san problem z przednią szyba od pasażera. Działała jak jej się podobało, zawsze można było ją otworzyć ale już nie zawsze zamknąć, czasem nieźle napieprzałem w drzwi żeby zaskoczyła. Żeby to naprawić musiałem rozebrać obydwa przełączniki od tej szyby (na drzwiach kierowcy i pasażer przód) i przeczyścić w nich styki jakimś papierkiem ściernym albo małym pilnikiem np. takim jak do paznokci... styki były strasznie ponadpalane, ale po przeczyszczeniu wszystko działa do tej pory jak należy. Pozdro.
To poprosze o szczegółowe foto-story, narazie kumpel załawił mi jakieś przełączniki na szrocie i spróbuje podmienićSolskier pisze:jmm, własnie wstawiam sobie elektryke na tył (puszczam wiazke w ori miejscach - rozkrecenie całej deski jak do nagrzewnicy) i naprwiam przełaczniki i cała reszte wiec jak by coś było potrzebne to jutro bedize story. <ok>
BTW Przyniósł mi też przełączniki z napisem FIAT/LANCIA i są identyczne jak w Audi :lol: