[audi B4 1.9 tdi 1z] jaki jest rozstwa śrub na kołach ???
[audi B4 1.9 tdi 1z] jaki jest rozstwa śrub na kołach ???
witam chciałem zapytać jaki jest rozstaw śrub na koła 4 x 100 , 4 x 108... ???
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
powiem to w ten sposób jeżeli założysz bardzo szeroką oponę to np.225/45/17 to po
1.jak wpadniesz w koleinę to trzeba trzymać kierownicę bo może nieżle pociągnąć
2.przy tak niskim profilu będziesz odczuwał każdą dziurkę na drodze i szybciej poleci ći zawieszenie i komfort jazdy jest kiepski jak ci wszystko wali w aucie i dodam jeszcze że można bardzo szybko skrzywić alufelgę
a teraz plusy .bardzo efektowny wygląd krótsza droga hamowania i tyle ja mam u siebie w B3 taki profil 205/55/16 i sam się zastanawiam czy nie założyć 15 bo Wrocław jest cały w dziurach i strasznie wszystko wali przy tym profilu opony a większej nie mogę założyć bo tył będzie ocierał także zastanów się czy warto zakładać większe alu niż są w standardowe
1.jak wpadniesz w koleinę to trzeba trzymać kierownicę bo może nieżle pociągnąć
2.przy tak niskim profilu będziesz odczuwał każdą dziurkę na drodze i szybciej poleci ći zawieszenie i komfort jazdy jest kiepski jak ci wszystko wali w aucie i dodam jeszcze że można bardzo szybko skrzywić alufelgę
a teraz plusy .bardzo efektowny wygląd krótsza droga hamowania i tyle ja mam u siebie w B3 taki profil 205/55/16 i sam się zastanawiam czy nie założyć 15 bo Wrocław jest cały w dziurach i strasznie wszystko wali przy tym profilu opony a większej nie mogę założyć bo tył będzie ocierał także zastanów się czy warto zakładać większe alu niż są w standardowe
przy zachowaniu ET zbliżonego do fabrycznego (35) założysz felgę 9 cali szeroką - więcej raczej nie podejdzie - sprężyny nie pozwolą;audi1993 pisze:wielkie dzięki, powiedzcie
mi jakiego można najszerszego kapcia wstawić by był w sam raz i jaką felge najszerszą...????
kapeć możesz spróbować 245 szeroki - u mnie jest 225 (patrz mój wątek) i trzeba trzymać kierę w koleinach - plusy są takie, że w zakrętach trzyma sie drogi jak gokart
-
- Forum Audi 80
kozacko moze i wyglada ale to sie na nic nie przekalada moim zdaniem max to jest 16 205/55.16 to jest wyglad i trzymanie na drodze wieksze to jest strata pieniedzy rozdupcysz 17 i nie trafisz 2 wa takim samym stanie wiec kupisz 2 gumy za bylejaka dziura i jest po 17 zaniski profil robilem w wulkanizacji to cos o tym wiem co dziennie wiesniaki na 17 18 podjerzadzali i gume tanio kupic to jest chlopaki tylko lans na chwile nie da sie na tym jedzic unas
Kolega pytał jaką najszerszą oponkę oraz felgę i dostał odpowiedź. Forma pytania zdradza chęć lansiku bardziej niż troskę o walory użytkowe.
Mimo to nie zgadzam się, że:
Mimo to nie zgadzam się, że:
Auto traktuję użytkowo - robię ponad 100 km dziennie po świętokrzyskich drogach i rozmiar 225 w tym mi nie przeszkadzamisiek440 pisze:ja też uważam że 205 to największy dopuszczalny rozmiar na nasze drogi