[b4 1.9 tdi] preoblem z otwieraniem szyby
- DINO AUDIb4
- Forum Audi 80
[b4 1.9 tdi] preoblem z otwieraniem szyby
Witam od pewnego czasu mam problem z otwieraniem szyby tylniej od kierowcy jes ona sterowana elektrycznie problem polega na tym ze raz dziala otwieranie a raz nie czym moze byc to spowodowane myslalem ze to wina przycisku ale sterowane od kierowcy tez nie dziala
- DINO AUDIb4
- Forum Audi 80
Pierwsza wspólna rzecz to silnik szyby którą otwiera. Przycisk w położeniu "0" ma dwa zwarte styki przez które przechodzi (-) i leci do drugiego przycisku, przechodzi przez niego i dopiero do silnika.DINO AUDIb4 pisze:troszke to dla mnie dziwne co piszesz co ma wspulnego jeden przycisk z drugim
A wygląda to tak
- DINO AUDIb4
- Forum Audi 80
W potocznym języku elektryków mówi się że trzeba przedzwonić instalację, a po ludzku musisz sprawdzić w którym miejscu jest przerwany obwód. Tu masz opis przycisku, porównaj to ze schematem i będziesz wiedział co i jak.DINO AUDIb4 pisze:to ktory przelacznik sprawdzic przy sterowaniu szyba z przodu czy z tylu
Najlepiej takie badanie instalacji zrobić przy pomocy miernika (multimetru)
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Sprawdz obydwa bo zaden nie bedize działał bez drugiego.DINO AUDIb4 pisze: to ktory przelacznik sprawdzic przy sterowaniu szyba z przodu czy z tylu
W przekaźniku pod kierownica (modlue sterujacym szybami i dachem) w bezpieczniku przeciazeniowym (równiez pod kierownica) w samych przekaźnikach szybra raczej nie ale tez mozna sprawdzić. Ale rozbierz ten modół co jest pod kierownica od szyb i dachu tam albo masz zimne luty albo styki zaniemogły <ok>castro666 pisze:A jak szyberdach i szyby nie chcą chodzić, tylko czasem jak się czymś stuknie to gdzie szukać usterki?
Pozwolicie że się podepne do tematu.
Konkretnie ja mam podobny problem z szybami i szyberdachem otoz przychodze do auta zapalam silnik a tu szybki nie działają.. przejezdzam z 2 kilometry i juz wszystko jest ok czym moze to być spowodowane? Tak jakby szyby nie dzialaly na zimnym silniku... :roll: Z tym że nie zawsze sie ten problem pojawia
Konkretnie ja mam podobny problem z szybami i szyberdachem otoz przychodze do auta zapalam silnik a tu szybki nie działają.. przejezdzam z 2 kilometry i juz wszystko jest ok czym moze to być spowodowane? Tak jakby szyby nie dzialaly na zimnym silniku... :roll: Z tym że nie zawsze sie ten problem pojawia
to ja też się podepne do tematu,u mnie jest inna sprawa ,więc chodzi o to że wszystkie szybki mam elektryczne,jak otwieram tylne szyby to lewa idzie strasznie powoli a prawa nie,i nie ważne czy otwieram obie naraz czy każdą z osobna czym to jest spowodowane,jakaś uszczelka chaczy?ale patrzałem i nic takiego nie zaobserwowałem,i jeszcze jedno pytanko czy idzie zrobić zamykanie szyby kierowcy za pomocą jednego kliknięcia jak to się ma przy otwieraniu?