[B4 2.0 ABT] Problem z boczkami
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
[B4 2.0 ABT] Problem z boczkami
Witam. Ostatnio zdobyłem boczki nowego typu te z parapetami i chciałem je założyć do swojego autka. Dziś mając dośc luźny dzień w pracy chciałem przełożyć tyły. Po rozebraniu i zakładaniu nowego zonk okazało się że "parapety" mają w innym miejscu klamki wewnętrzne i ni pasują bo się blokują na tej blasze co jest wycięty oktwór pod klamkę o starym typie. Mam więc prośbę do osób które to zmieniały i napotkały podobny problem i jak go rozwiązały. Czy można tak bezboleśnie wyciąc tą blachę w miejscu na klamkę? Proszę o radę nie chciałbym czegoś poknocić. Oczywiście przeszukałem forum i nic nie znalazłem jeśli już było to proszę o ewentualny link. Pozdrawiam.
to ja mam pytanie tylko ciut odchodzące od tematu. Jak zdemontować przednie bądź tylne boczki. Chciałem z początku zdjąć tylne. Odkręciłem wszystkie śruby które widziałem(łącznie 5 sztuk) i zero efektu. Rozumiem, że są tam jakieś kołki tapicerskie ale nie chciałem szarpać za mocno żeby nie połamać. Wiem, że w klamce jest jakaś śruba. Nie wiem też jak zdemontować korbki szyb tylnych ile jest taka potrzeba. Napaliłem się na zdejmowanie bo w Jeep'ie sobie poradziłem bez problemów i pomontowałem nowe głośniki, a tu jakaś czarna magia.
Na korbce powinien być plastik ,który trzeba zsunąć wzdłuż korbki w kierunku przeciwnym do gałeczki. Pod plastikiem jest śrubka. Następnie klamkę trzeba odchylić tak jak do otwierania drzwi i tam w głębi też będzie śrubka. Potem śrubki po obu stronach drzwi przy uszczelce.
Jak poodkręcasz wszystkie śrubki to tapicerkę zdejmuje się do góry nie do siebie bo połamiesz zaczepy.
Najlepiej cyknij fotki to będzie łatwiej
Jak poodkręcasz wszystkie śrubki to tapicerkę zdejmuje się do góry nie do siebie bo połamiesz zaczepy.
Najlepiej cyknij fotki to będzie łatwiej
już wczoraj zdjąłem interesujący mnie boczek. Zacząłem targać nim na wszystkie strony i zauważyłem, że schodzi w górę. Natomiast przy zakładaniu miałem problem. Są tam takie gumki osłaniające blachę, żeby jej nie porysować zaczepami. Strasznie utrudniają one zakładanie tych boczków. Za nic nie mogłem tego wsunąć z powrotem. A jeśli chodzi o wyciąganie tego plastiku w korbce to, zacząłem od tej gałki(pomyślałem łatwiej będzie). Ułamałem zaczep od tego dekielka trzymającego gałkę. Będzie trzeba go wkleić. Ale do meritum. Macie jakiś patent, żeby wkładanie boczka na te gumki nie sprawiało kłopotów??
No to ja odgrzeję trochę kotleta....
Czytałem i szukałem i dowiedziałem się, że żeby zmienić tapicerkę ze starej na nową z parapetami i przodem
to żeby to bezproblemowo założyć to potrzeba jeszcze zmienić tą blachę która jest zaraz za boczkami....
Czy mógłby to ktoś potwierdzić??
Może ktoś już zmieniał i napisze co w razie braku blachy trzeba zrobić??
Czytałem i szukałem i dowiedziałem się, że żeby zmienić tapicerkę ze starej na nową z parapetami i przodem
Czy mógłby to ktoś potwierdzić??
Może ktoś już zmieniał i napisze co w razie braku blachy trzeba zrobić??
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
FranoF1, Szczerze to ja nie zmieniałem, ale szukałem info o tym, pytałem kolegi Arka ( bodajże Areezy, nie pamiętam jak się pisze jego nick
) i mówił, że on zmieniał blachy przy zmianie boczków. Zresztą autor tematu też to potwierdza :mrgreen:
Sory za złe info, ale myślałem że te blachy się różnią.
Tak tu jest to samo na 100 pro.

Sory za złe info, ale myślałem że te blachy się różnią.
myszon90 pisze:A nie orientujesz się, czy od avanta tapicerka drzwiowa i tylnia i przednia jest taka sam jak od sedana :?: :?:
Tak tu jest to samo na 100 pro.