[80 B4 2,0 ABT] piąty bieg
[80 B4 2,0 ABT] piąty bieg
cześć, od zakupu mojego audi tj ponad rok temu mam pewien mankament o ktorym nikt nie jest w stanie mi nic powiedziec tzn przy większej prędkości na 5 biegu da się słyszeć powtarzające się ciche jakby ocieranie sie jakichs części-rzęzienie ktore powtarza się co 2 lub 3 sekundy przy prędkości ponad 100km/h i tylko na 5 biegu, przy mniejszej predkosci nie jest slyszalne. nie wiem o co chodzi ani nikt nie potrafi mi nic powiedziec, przejechalem juz ok 10 000 i nic z tego nie wyniklo, biegi chodza normalnie. czy ktos moze domysla sie co to moze byc i czy samochod mi nie stanie na dobre pewnego dnia?? pozdrawiam
to słychać jakby spod podłogi i tylko przy ponad 100km na 5 biegu, na 4 nie. no i na zakretach jest tak samo. to jest powtarzający się dźwięk który trwa około 2 s i 1s przerwy, nasila się i ginie na sekunde, i tak w kółko jakby coś ocierało o siebie. sorry ale trudno mi to inaczej opisac ani nagrac tez raczej się nie da
Ja mam taki pomysl co do wykrycia tej usterki ale nie wiem czy realizacja go jest realna i czy to nie bedzie czasem niebezpieczne wiec przejde do rzeczy.
Moim pomyslem jest to aby auto podnieść na łapach takich uchwytach co podnoszą auto na przeglądzie cos w rodzaju sztucznego kanalu i wtedy jedna osoba jest w aucie i dopala i rusza w miescu, wrzucasz 5 bieg i dajesz gazu i na parenascie sekund jedziesz tak aby byly te stuki a druga osoba jest pod toba i trzyma reke na skrzyni biegow i jesliiiii owe stuki lub takie brzeczenie bedzie sie pojawiac na skrzyni to na pewno przeniesie sie na obudowe i to bedzie wyczowalne poprzez dotyk dlonia. Jesli owe haczenie i tarcie nie bedzie wyczowalne to trzeba szukac gdzie indziej problemu. Poza tym chce dodac aby ta jazda na postoju nie byla zbyt dluga bo mozna ugotowac silniczek hmm najlepiej na zimnym sprobowac to zrobic.
Odpiszcie koledzy co myslicie o tym pomysle??
Moim pomyslem jest to aby auto podnieść na łapach takich uchwytach co podnoszą auto na przeglądzie cos w rodzaju sztucznego kanalu i wtedy jedna osoba jest w aucie i dopala i rusza w miescu, wrzucasz 5 bieg i dajesz gazu i na parenascie sekund jedziesz tak aby byly te stuki a druga osoba jest pod toba i trzyma reke na skrzyni biegow i jesliiiii owe stuki lub takie brzeczenie bedzie sie pojawiac na skrzyni to na pewno przeniesie sie na obudowe i to bedzie wyczowalne poprzez dotyk dlonia. Jesli owe haczenie i tarcie nie bedzie wyczowalne to trzeba szukac gdzie indziej problemu. Poza tym chce dodac aby ta jazda na postoju nie byla zbyt dluga bo mozna ugotowac silniczek hmm najlepiej na zimnym sprobowac to zrobic.
Odpiszcie koledzy co myslicie o tym pomysle??
- Tdi B4 117Ps
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Miałem coś takiego nie mogłem też do tego dojśc :-| Ale dałem rade <ok> I to były łożyska :-| Drugi komplet w ciągu roku :-x Własnie tak miałem :
Stawiam na łożyska :!: :!: :!:Rafaell pisze:no i na zakretach jest tak samo. to jest powtarzający się dźwięk który trwa około 2 s i 1s przerwy, nasila się i ginie na sekunde, i tak w kółko jakby coś ocierało o siebie. sorry ale trudno mi to inaczej opisac ani nagrac tez raczej się nie da
Ja także stawiam na łożyska, a to że słychać tylko na piatym biegu jest spowodowane tym, iż jest wtedy w aucie ciszej, niż na 4 czy 3 biegu przy 100km/h. U mnie łożyska były najbardziej dokuczliwe przy 80km/h na 5 biegu, ale mamy inne przełożenia skrzyń. Jeżeli łozyska zmieni Ci mechanior to sam znajdzie, które to nawet bez jazdy (o ile jest dobry), a jeżeli zmieniasz sam to weź ze soba pasażera posadź go na różnych miejscach w aucie i niech nasłuchuje z której strony jest głosniej (tak ja zrobiłem i za kazdym razem wymieniłem dobre łożysko).