Chciałem dziś zamontować radyjko Sony (wyjście na 4 głośniki) w aucie (oryginalnie 6 głośników - 2 w podszybiu, 2 tweetery i 2 basowe w tylnych drzwiach. Przewody były już podciągnięte i zapakowane w kostkę pod deską rozdzielczą. Niestety po podłączeniu tylne głosniki milczą. Rozebrałem boczki drzwi tylnych i ku mojemu zdziwieniu znalazłem, że do głośnika basowego dochodzi 5 przewodów i odchodzą z niego 2 do tweetera (po co ich aż 5)?
Jak teraz to wykombinować żeby miało to jakoś ręce i nogi? Jak sprawa się ma np w oryginalnej gammie + 6gośników?
Co jak co... ale car audi to dla mnie koszmar, nawet nie próbuję się tego zrozumieć... :roll:
Radio - podlaczanie ori glosnikow
Radio - podlaczanie ori glosnikow
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, 12:21 przez cobra, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Ajj mistrzu słabo coś szukałeś po forum Było o tym pełno na forum przejrzyj stare tematy a się dowiesz co i jak. Dochodzi tam 5 kabelków bo tylne ori głośniki mają swój wzmacniacz. Dwa kable to + i - do wzmacniacza, jeden służy do załączanie wzmacniacza tzw. remote a kolejne dwa to + i - do głośników. Musisz wziąć te dwa od głośników i podpiąć je bezpośrednio do głośnika omijając wzmacniacz. Niestety koloru nie pamiętam. Gdybym zobaczył kostkę to bym Ci powiedział, ale tak z pamięci to nie skojarzę. Powinno to zagrać, lub najlepiej było by pociągnąć nowe kable.
tylko że dla mnie to totalna magia i nie zawsze wiem co ktoś chciał powiedzieć,
jeżeli podłączę to wg twojej porady tweeterki będą drygać? chciałbym uruchomić wszystkie 6! po kiego grzyba w takim razie jest ten wzmak w głośnikach? kable sobie mogę poedciągnąć, dla mnie to nie problem, pytanie do czego podłączyć
jeżeli podłączę to wg twojej porady tweeterki będą drygać? chciałbym uruchomić wszystkie 6! po kiego grzyba w takim razie jest ten wzmak w głośnikach? kable sobie mogę poedciągnąć, dla mnie to nie problem, pytanie do czego podłączyć
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Te wzmacniacze pasują do ori radia, i do tego radia idzie właśnie odpowiednia kostka. Moja rada jest taka.. Puść sobie nowe kable, w radiu masz kostkę ISO z której wychodzi 8 przewodów 4 to 2 kanały przednie a kolejne 4 to kanały tylne. Wiec tylne głośniki podłączasz pod dwa tylne kanały. Musisz pociągnąć dwa kable po jednym na stronę - to chyba oczywiste ale wolę napisać :mrgreen: Co do tweetera i woofera to spinasz je równolegle bezpośrednio pod jeden kanał. I tak tweeter jest obcięty przez kondensator który ma zamocowany bezpośrednio na kablu. W ten sposób omijasz te beznadziejne wzmacniacze, które i tak nie są wcale lepsze niż te co masz w radiu..
druga sprawa to gdy weżniesz te kable z ori kostki co masz teraz to podłączasz tak samo tweeter i woofer pod te kable równolegle i musisz te same kable znaleźć w ori kostce przy radiu i podłączyć je pod kostkę ISO nowego radia.
Trochę to dziwnie brzmi ale poprostu musisz spróbować, choćby metodą prób i błędów :mrgreen:
druga sprawa to gdy weżniesz te kable z ori kostki co masz teraz to podłączasz tak samo tweeter i woofer pod te kable równolegle i musisz te same kable znaleźć w ori kostce przy radiu i podłączyć je pod kostkę ISO nowego radia.
Trochę to dziwnie brzmi ale poprostu musisz spróbować, choćby metodą prób i błędów :mrgreen: