witam,
mam tkaowe pytanie, bo bede posiadaczem audiczki ktorej sie spsół mechanizm torsena, da rade to naprawic/wymienic/ zregenerować, czy trzeba zmieniać skrzynie...w zasadzie jestem juz nastawiony na zmiane skrzyni no ale moze da rade to rozebrać i wymienić... w mechanice jestem wmiare obyty wiec z połaczneiem i ogarnieciem tego mechanizmu napewno problemu jakiegos wiekszego nie bedzie...
druga sprawa to jeśli zmiana skrzyni to moze polecicie jakas leprzą z dłuzszymi przełozeniami itp ogólnie zeby to lepiej smigało i było wytrzymalsze...
[b3 Q 2,0 16v skrzynia] Mechanizm różnicowy"TORSEN"
Jakoś tłumy nie walą to może ja coś od siebie. Po pierwsze Torsena można podmieniać bez problemu, ale życzę powodzenia z kupnem samego mechanizmu. Jeśli zdecydujesz się kupować skrzynię musisz zwrócić uwagę na jej stan - poruszając w obie strony za koło do którego przykręcany jest wał, luz powinien być minimalny, dodatkowo najistotniejszą kwestią jest oznaczenie skrzyni - powinieneś kupić taką która ma takie same przełożenie co dyfer, tu odsyłam do etki http://www.vagcat.com/ i życzę miłej lektury Nie odnoszę się do tego co masz aktualnie na aucie bo nie wiadomo czy coś już nie było kombinowane. Tym samym odpowiadam na pytanie odnośnie dłuższych przełożeń - wymiana wyłącznie skrzyni nie załatwi sprawy - i skrzynia i dyfer muszę mieć te same przełożenia, inaczej masakra. To co można wsadzić na auto to zakres od 35/9, przez 37/9 i kończąc na 41/9. Życzę powodzenia, będzie potrzebne - sam jestem po takim zabiegu