Jak w temacie zakupiłem ową nawigacje z GPmapą i tu moje pytanko ma ktoś taka i może mi pomóc chodzi o to ze miała być niby dokładna mapa a jak jade autkiem po mieście(Wrocław) to pisze mi jaką ulicą jade a nie pokazuje wszystkich okolicznych znaczy się jakieś ze dwie są ale to wszystko,ustawiałem na najwyższą dokładnosć i nic.Jak ktos mógłby mi pomuc to byłbym wdzięczny.
ps.Jak się ma ta nawigacja do Tom Tom ONE bo większość mi mówi że mogłem kupić TOM Tom co sądzicie.
Nawigacja - Garmin Nuvi 250
Nawigacja - Garmin Nuvi 250
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, 12:55 przez mobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Trzeba było kupić Mediona PNA 500 lub podobnego . Można go odblokować i wgrać np Automapę 5 . No ale teraz już po ptakach. Ostatnio walczyłem z takim Nuvi. W końcu po iluś tam próbach wrzuciłem darmową mapę tworzoną przez użytkowników nawigacji Garmina. Mapa jest na bieżąco aktualizowana (podejrzewam, że częściej niż płatne mapy) i można zgłaszać wszelkie nieprawidłowości, a nawet próbować samemu modyfikować (narzędzia powinny być opisane gdzieś na stronie).
Mapę można pobrać ze strony projektu UMP-pcPL (click).
Mapę można pobrać ze strony projektu UMP-pcPL (click).
Z tą mapą pcPL nie będziesz miał problemów. Musisz ściągnąć wersję mapy NT, gotową do wrzucenia na kartę pamięci:
http://ump.jacek.it.pl/mapy/gmapsupp-nt.zip
Tworzysz na karcie pamięci katalog Garmin i wrzucasz do niego plik gmapsupp.img. Następnie wchodzisz w ustawienia Nuvi i gdzieś tam musisz odnaleźć informacje o mapach i wybrać tylko pcPL. Jeżeli masz już na karcie plik gmapsupp.img to zapisz sobie go gdzieś na dysku, żeby go nie stracić. Najprawdopodobniej nie będziesz mógł mieć na raz gpmapy i pcPL. Tzn możliwe jest takie połączenie, jeżeli użyjesz Garmin MapSource i pobierzesz pcPL w wersji do MapSource. Wtedy możesz wygenerować plik z mapami zawierający zarówno GPmapę i pcPL.
http://ump.jacek.it.pl/mapy/gmapsupp-nt.zip
Tworzysz na karcie pamięci katalog Garmin i wrzucasz do niego plik gmapsupp.img. Następnie wchodzisz w ustawienia Nuvi i gdzieś tam musisz odnaleźć informacje o mapach i wybrać tylko pcPL. Jeżeli masz już na karcie plik gmapsupp.img to zapisz sobie go gdzieś na dysku, żeby go nie stracić. Najprawdopodobniej nie będziesz mógł mieć na raz gpmapy i pcPL. Tzn możliwe jest takie połączenie, jeżeli użyjesz Garmin MapSource i pobierzesz pcPL w wersji do MapSource. Wtedy możesz wygenerować plik z mapami zawierający zarówno GPmapę i pcPL.
Miałem okazję ostatnio odblokowywać 2 urządzenia Medion PNA 500. Można je kupić w cenie 350-400zł. Ekran jest dość duży i wyraźny. Urządzenie działa pod kontrolą okrojonego Windowsa CE 4.2 z tego co pamiętam. Na necie dostępne są pliki pozwalające na odblokowanie funkcjonalności Windowsa (fabrycznie odpala się od razu zintegrowana nawigacja, która nie jest zbyt dobra). Po odblokowaniu trzeba wrzucić do katalogu \Windows w urządzeniu trochę brakujących plikow DLL, potrzebnych np do odpalenia Automapy (działa Automapa 3.x i 5.x; z jakiegoś powodu wersja 4 nie działa).
Po tej operacji po włączeniu urządzenia zamiast wbudowanej nawigacji dostajemy czystego Windowsa z pulpitem, gdzie można sobie umieścić ikonki do instalowanych samemu programów (nie tylko nawigacji ). Automapa 5 bardzo ładnie współpracuje z tym urządzeniem. GPS jest wykrywany bez problemu (ten Medion posiada układ Sirf Star III, więc jest bardzo czuły).
Rozwiązanie ma tylko jedną wadę. Nie można dopuścić do rozładowania baterii (urządzenie nie ma stałej pamięci flash jak nowe PDA i telefony z Windowsem Mobile 5 i 6 - tylko pamięć podtrzymywaną baterią). Po rozładowaniu urządzenia lub po twardym resecie (taki suwak ON/OFF do przesunięcia rysikiem z boku obudowy) wszystkie dane zawarte w wewnętrznej pamięci są tracone i urządzenie powraca do fabrycznego stanu. Oczywiście to, co jest na karcie pamięci, jest tam nadal (zainstalowany program do nawigacji, mapy, ustawienia programu itp). Jedynie trzeba ponownie odblokować urządzenie, wrzucić brakujące DLLki i zrobić skrót na pulpicie do programu na karcie.
Szczerze mówiąc, gdyby nie to, że mam telefon z Windows Mobile 6, który mi służy bardzo ładnie za nawigację, to sam bym kupił takiego Mediona .
Sorry za offtopa.
Po tej operacji po włączeniu urządzenia zamiast wbudowanej nawigacji dostajemy czystego Windowsa z pulpitem, gdzie można sobie umieścić ikonki do instalowanych samemu programów (nie tylko nawigacji ). Automapa 5 bardzo ładnie współpracuje z tym urządzeniem. GPS jest wykrywany bez problemu (ten Medion posiada układ Sirf Star III, więc jest bardzo czuły).
Rozwiązanie ma tylko jedną wadę. Nie można dopuścić do rozładowania baterii (urządzenie nie ma stałej pamięci flash jak nowe PDA i telefony z Windowsem Mobile 5 i 6 - tylko pamięć podtrzymywaną baterią). Po rozładowaniu urządzenia lub po twardym resecie (taki suwak ON/OFF do przesunięcia rysikiem z boku obudowy) wszystkie dane zawarte w wewnętrznej pamięci są tracone i urządzenie powraca do fabrycznego stanu. Oczywiście to, co jest na karcie pamięci, jest tam nadal (zainstalowany program do nawigacji, mapy, ustawienia programu itp). Jedynie trzeba ponownie odblokować urządzenie, wrzucić brakujące DLLki i zrobić skrót na pulpicie do programu na karcie.
Szczerze mówiąc, gdyby nie to, że mam telefon z Windows Mobile 6, który mi służy bardzo ładnie za nawigację, to sam bym kupił takiego Mediona .
Sorry za offtopa.