Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 7A] Stukanie w silniku

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
beice
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 7A] Stukanie w silniku

Post autor: beice » 03 lip 2008, 11:00

Panowie mam problem, może ktos mi pomoże.Zaczne od poczatku.Od mniej więcej 6 miesiecy obroty na zegarze czasami skacza o jakies 2 tys (ale tylko na obrotomierzu, silnik pracuje równo).Natomiast od 3 tyg dochodzą z silnika dziwne dzwieki jakby jakies rzężenia które raz są a raz nie (głównie na zimnym i na niskich obrotach).Wyczytałem że może to być jakaś zębatka w aparacie zapłonowym i tu moje pyt- czy to jest ta zębatka na końcu aparatu?Dołaczam zdjęcie z zaznaczoną zębatką. A jeżli nie zębatka to co to może być- zawieszony zawór, czy coś innego. Dzięki z góry za pomoc

pajak100
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pajak100 » 03 lip 2008, 22:40

To ta zębatka tak brzęczy. I tak będzie już brzęczeć :mrgreen: Dżwięk jest podobny do niedokręconej blachy od kolektora wydechowego wpadającej wraz z śrubami w rezonanas, który przechodzi czasem w jazgot. :mrgreen: I tak już musi to pozostać :-/ bo też tak mam <ok>

Awatar użytkownika
jmm
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jmm » 03 lip 2008, 23:41

U mnie to samo, ale kolega ma widze, jeszcze plastikową zebatkę, wiec jak ona jazgocze to zły znak ;-)

Awatar użytkownika
beice
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: beice » 04 lip 2008, 08:32

To jeszcze jedno pyt. Czy w miare jak rosną obrobty to te brzeczenie też sie nasila czy jest to jednostajne i ni e zależy od obrotów?dzieki bardzo za pomoc.

Awatar użytkownika
Słonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Słonik » 04 lip 2008, 11:31

Co do skaczacych obrotow na zegarach to pod palcem rozdzielacza masz trzy przewody, bynajmniej u mnie, zobacz czy ktorys sie nie ociera o ten wirnik i nie powoduje zwarcia w ten sposob, ja mialem jeden przetarty i w koncu auto przestalo palic jak do konca sie przetarl ale wczesniej obroty szalaly.

Awatar użytkownika
beice
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: beice » 04 lip 2008, 18:51

problem rozwiązany, wydmuchało uszczelke między kolektorem a dwururką i stąd te dziwne odgłosy. Dzieki za wszystkie rady.Pozdro <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl