[B4 2.0 ABT] Lekki wyciek płynu hamulcowego
[B4 2.0 ABT] Lekki wyciek płynu hamulcowego
Witam. Dziś zauważyłem, zaglądając pod maskę, że pod zbiorniczkiem z płynem hamulcowym na jednej z tych metalowych rurek pojawiła się odrobina płynu. Szczerze mówiąc nie zwracałem wcześniej uwagi na te rurki tylko na ilość płynu. Płyn był i jest na tym samym poziomie od zakupu auta (rok temu). Ten mokry ślad pojawił się na tej pierwszej rurce od prawej strony patrząc po podniesieniu maski, i chyba ten płyn wyszedł na zewnątrz pomiędzy tą rurką a tą niby nakrętką. Mam pytanie czy ja mogę tą nakrętkę dokręcić (chyba jest dokręcona), odkręcić i wymienić jakąś uszczelkę, czy może troszkę silikonu na tą nakrętkę, czy może jeszcze coś innego. Na razie wytarłem i zobaczę czy znów będzie mokra. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 05 lip 2008, 20:50 przez Pączek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Po pierwsze nie ma tam zadnej uszczelki, po drugie syilkonu nie stosuje sie do układów paliwowych i hamulcowych - Hydrol rozpuszcza sylikon, tak samo jak paliwo, po trzecie nie da sie wymienić samej nakretki, weź klucz do reki i spróbuj dociagnac przewód hydrauliczny, nie ciagnij na zywca ale dość mocno i stanowczo (tylko z rozsadkiem aby nie przeciagnac gwintu) samo dokrecenie powinno w zupełnosci pomóc.
- melomarcin
- Forum Audi 80
jeśli to napewno wyciek z niedokręconego przewodu możesz spróbować dokręcić, tak jak dobrze radzi Solskier, tylko OSTROŻNIE :!: jak nie pomoże to można po odkręceniu przewodu nawinąć na gwint zwykły teflon który znajdziesz w sklepie z armaturą :mrgreen: (serio) zadziała lepiej niż silikon <ok>
pozdrawiam
pozdrawiam
melomarcin, mi nie cieknie z gwintu tylko z pomiędzy tej śrubki u rurki. Wczoraj wytarłem, dzisiaj pojezdzilem i faktycznie zrobila sie mokra, więc popsikalem SB 01 (cos jak WD 40) i poluzowalem troszkę, a następnie dokręciłem mocniej, zobaczymy co to da. CZy ja moge sobie to normalnie odkręcić i zajrzec, niczego nie zapowietrze czy coś z tych rzeczy? Druga rzecz silion odpada, teflon odpada, moze zalac cuną (zalutować) tą rurkę do nakrętki, albo zalepić poksiliną czy czymś takim. Napewno jakoś da się to zatkać. Taką mam nadzieję, ale najpierw zobaczymy jutro co będzie po tym dokręceniu.