[B3 PM] Problem ze zdjęciem tarcz ;/
[B3 PM] Problem ze zdjęciem tarcz ;/
Witam
Wyczytałem na forum, że przednie tarcze trzymaja się praktycznie na śrubach od kół. Zdjąłem koło, zacisk i tarcza nie chce zejśc Pukałem lekko młotkiem przez drewienko ale boje sie że moge skrzywic piaste Tarcze nie były wymieniane dłuuugo, teraz przyszedł na nie czas no i jest problem :-| Macie jakiś dobry sposób na to?
pozdro <ok>
Wyczytałem na forum, że przednie tarcze trzymaja się praktycznie na śrubach od kół. Zdjąłem koło, zacisk i tarcza nie chce zejśc Pukałem lekko młotkiem przez drewienko ale boje sie że moge skrzywic piaste Tarcze nie były wymieniane dłuuugo, teraz przyszedł na nie czas no i jest problem :-| Macie jakiś dobry sposób na to?
pozdro <ok>
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Spróbuj mocnie uderzyć młotkiem powinny puścić. Zapewne pęczniejąca korozja poprostu je zapiekła. Jeśli to nie pomoże to znajdź dość dużu ściągacz do kół pasowych i nim próbuj ściągać. Mnie kiedyś jak nie mogłem dać rady z tarczą to ją nacinałem delikatnie szlifierką kątową i dopiero wtedy "franca" puściła.
A zdjąłeś też strzemiono zacisku? jeśli tak to weź młotek i przywal (edit by mod!) w tarcze z tyłu. Jeśli zmieniasz tarcze to możesz sobie na to pozwolić.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2008, 10:40 przez samsonb4, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmm okej sprawdze jak będę się zabierał za robotę znowu na nowych tarczach (JURID) nie ma piątego otworkupawelbicz pisze:Ja proponuję najpierw sprawdzić czy tarcza nie jest przykręcona do piasty Poza czterema otworami na śruby kół, tarcza ma jeszcze piąty mniejszy otwór na śrubę z łbem stożkowym..
tak, cały zacisk zdjąłem i odłożyłem na bok :->samsonb4 pisze:A zdjąłeś też strzemiono zacisku? jeśli tak to weź młotek i przywal (edit by mod!) w tarcze z tyłu. Jeśli zmieniasz tarcze to możesz sobie na to pozwolić.
Dzięki wszystkim za rady, w poniedziałek będę robił i powinno byc <ok>
o ile ja wiem - to w żadnych audicach nie było takowej śruby - a są na przykład w mercedesach czy peugeotach.pawelbicz pisze:Ja proponuję najpierw sprawdzić czy tarcza nie jest przykręcona do piasty Poza czterema otworami na śruby kół, tarcza ma jeszcze piąty mniejszy otwór na śrubę z łbem stożkowym..
od temperatury przywarły, zdejmij strzemiono zacisku tu gdzie klocki zmieniasz do odkrecenia 2 srub potrzebujesz klucza 15 i 13 te sruby sa od tyłu jak te sruby odkręcisz wyjmiesz klocki to tarcze musząci zejsc a jak nie to wal mlotkiem tylko uwazaj na przewody bo nie trudną o rozwalenie pozdrawiam
jak by byla potrzebna pomoc zapraszam na gg 10499902
jak by byla potrzebna pomoc zapraszam na gg 10499902
Siema :->
Jestem w połowie, zdjąłem jedną tarcze i założona jest już nowa, faktycznie trzeba było trochę przyłożyc, ale zeszła. Płyn też już w tym kawałku rurki, zacisku i zbiorniczku nowy. Przerwa na coś do zjedzenia i ide dalej robic
[ Dodano: 2008-07-14, 18:36 ]
Grrr... :evil: Przed chwila poszedł odpowietrznik od bębna z tyłu :evil: w połowie gwintu. I na dodatek jak auto stało na podnośniku to na zapalonym silniku wcisnalem hamulec to idealnie prawie się nie ugiał, a jak jechałem sie przejechac to zrobił się bardziej miekki nie czaje motywu. Jak jechałem to ciagle na przemian sandał - hamulec
[ Dodano: 2008-07-19, 22:16 ]
Siema <ok>
Hmm nie wiem czy moge tak jezdzic że w przewodach z tyłu mam stary płyn a wszędzie nowy? Niby nic się nie dzieje.. pozdro
Jestem w połowie, zdjąłem jedną tarcze i założona jest już nowa, faktycznie trzeba było trochę przyłożyc, ale zeszła. Płyn też już w tym kawałku rurki, zacisku i zbiorniczku nowy. Przerwa na coś do zjedzenia i ide dalej robic
[ Dodano: 2008-07-14, 18:36 ]
Grrr... :evil: Przed chwila poszedł odpowietrznik od bębna z tyłu :evil: w połowie gwintu. I na dodatek jak auto stało na podnośniku to na zapalonym silniku wcisnalem hamulec to idealnie prawie się nie ugiał, a jak jechałem sie przejechac to zrobił się bardziej miekki nie czaje motywu. Jak jechałem to ciagle na przemian sandał - hamulec
[ Dodano: 2008-07-19, 22:16 ]
Siema <ok>
Hmm nie wiem czy moge tak jezdzic że w przewodach z tyłu mam stary płyn a wszędzie nowy? Niby nic się nie dzieje.. pozdro