[ 80 b3 PP ] Zapytanie o spalanie
[ 80 b3 PP ] Zapytanie o spalanie
panowie od niedawna jestem posiadaczem Audi PP i nie wiem z moich wyliczen....
39L÷300km ( wtedy zdechl ) wychodzi 13 L
mam 1.6 pp wiec nie ma szalu ...
ile wam pali taki silniczek....
39L÷300km ( wtedy zdechl ) wychodzi 13 L
mam 1.6 pp wiec nie ma szalu ...
ile wam pali taki silniczek....
Ostatnio zmieniony 13 lip 2008, 18:12 przez aqq_silesia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tdi B4 117Ps
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Witam <bylo> nie raz
viewtopic.php?t=15874&highlight=spalanie
viewtopic.php?t=15874&highlight=spalanie
- Tdi B4 117Ps
- Forum Audi 80
- Kontakt:
aqq_silesia, może nie ma się co martwić ale ja mam ABK i mnie pali niewiele więcej po mieście gazu, co prawda ponoć 1.6 nie słyną z oszczędności biorąc pod uwagę moc i mniejszą masę w B3, ale 13 ltr. to moim zdaniem sporo, w 1.8 można zaakceptować a w 2.0 być szczęśliwym z takiego spalania. Niemniej jednak to zawsze lepiej niż 10 ltr. PB :mrgreen:
Regulacja swoją drogą, ale wartałoby przyjrzeć się wpierw bliżej układowi wysokiego napięcia, czyli przewody, świece itp oraz np. filtr powietrza, a te elementy mają wpływ na spalanie co przy gazie jest dosyć istotne. Jeżeli te elementy są stare to ich wymiana i tak będzie konieczna i dopiero wtedy do gazownika. Spalanie jest spore ale jak już pisałem te silniki tak mają, są trochę za słabe do tej budy i co za tym idzie niekiedy trzeba mocniej depnąć żeby szły, a wtedy więcej palą, sporo zależy więc od stylu jazdy. Moje B4 jest pewnie ze 200kg cięższe od B3, ma większy silnik, a pali podobnie.
Witam!
A ja mam takie pytanie - spalanie gazu mysle ze jest w normie - bo pali moje Audi 80 B3 z silnikiem 1.8S okolo 10l/100 gazu (cykl mieszany i miasto i trasa) tylko dodatkowo pobiera okolo 1l benzyny na 100km, dolewam srednio po przejechaniu 1000km okolo 11litrow Pb - czy to jest normalne?
Czasem jak jest rano zimno to odpalam na benzynie ale wiekszosc jest na gazie, jezdze tylko na gazie.
A ja mam takie pytanie - spalanie gazu mysle ze jest w normie - bo pali moje Audi 80 B3 z silnikiem 1.8S okolo 10l/100 gazu (cykl mieszany i miasto i trasa) tylko dodatkowo pobiera okolo 1l benzyny na 100km, dolewam srednio po przejechaniu 1000km okolo 11litrow Pb - czy to jest normalne?
Czasem jak jest rano zimno to odpalam na benzynie ale wiekszosc jest na gazie, jezdze tylko na gazie.
dzisiaj zauwazylem ze silniczek lapie lewe powietrze... przy zalaczonym silniku jak poruszam obudowa filtra powietrza, jest inny oddzwiek... gdzies na podstawie obudowy... musze poszukac i dokupic odrazu filtr zmienie... na dobry poczatek... jutro, pojutrze znajomy wkopie sie w autko i powie co jest jeszcze nie tak... bede informowal co bylo i co sie zmienilo
dzieki za wszystkie szybie i powazne odpowiedzi
dzieki za wszystkie szybie i powazne odpowiedzi
benek77 - dzieki za odpowiedz
...tzn tak - jak juz go odpalam na zimnym silniku na Pb to zaraz (po max 10-ciu sekundach) przelaczam na gaz, albo sam mi sie przelancza jak ma obroty okolo 2500 (ale czesciej ta pierwsza opcje). Dystans jaki przemierzam codziennie to minimum 50 km (czyli 2razy odpalam) ale co wiecej zauwazylem, ze na trasie - tzn przejechalem 500km tez tak jakby spadal poziom paliwa, czyli jakby nietylko mogl brac przy odpalaniu.
...tzn tak - jak juz go odpalam na zimnym silniku na Pb to zaraz (po max 10-ciu sekundach) przelaczam na gaz, albo sam mi sie przelancza jak ma obroty okolo 2500 (ale czesciej ta pierwsza opcje). Dystans jaki przemierzam codziennie to minimum 50 km (czyli 2razy odpalam) ale co wiecej zauwazylem, ze na trasie - tzn przejechalem 500km tez tak jakby spadal poziom paliwa, czyli jakby nietylko mogl brac przy odpalaniu.