[80 B4 1.9tdi 1Z] Gotujący akumulator
Wczoraj wracałem z urlopu, przejechałem 1500 km, ale 150 km od domu poczułem zapach gotującego elektrolitu.
Zatrzymałem się, akumulator gorący, w środku bulgotało, woda była.
Z przerwami dojechałem do domu, sprawdziłem napięcie ładowania alternatora jest 14,02 na różnych obrotach.
Akumulator BOSH jest 7 letni nigdy mnie nie przedtem nie zawiódł.
Poza tym moc samochodu i inne parametry ok.
Jaka możliwa przyczyna ???
Zatrzymałem się, akumulator gorący, w środku bulgotało, woda była.
Z przerwami dojechałem do domu, sprawdziłem napięcie ładowania alternatora jest 14,02 na różnych obrotach.
Akumulator BOSH jest 7 letni nigdy mnie nie przedtem nie zawiódł.
Poza tym moc samochodu i inne parametry ok.
Jaka możliwa przyczyna ???
Od czego może powstać takie zwarcie ?
Zawsze pilnowałem żeby była woda.
Można jakoś sprawdzić ten akumulator?
Zawsze myślałem że jak jest zwarcie to akumulator jest słaby, ciężko kręci a mój pali na kopnięcie.
Dodam wam że dziś po 8 godzinach przerwy akumulator był jeszcze ciepły, musiałem dolać około 0,5 litra wody bo wyparowała.
Dolałem zapaliłem i auto chodziło 40 minut nie słyszałem żeby się gotowało, co nie znaczy że gotować się nie będzie.
No i jeszcze jedno, nie wiem czemu ale zapaliło mi się światełko oświetlenia kabiny, tak po prostu, nie wiem czy to mam powiązać z tym akumulatorem?
Zawsze pilnowałem żeby była woda.
Można jakoś sprawdzić ten akumulator?
Zawsze myślałem że jak jest zwarcie to akumulator jest słaby, ciężko kręci a mój pali na kopnięcie.
Dodam wam że dziś po 8 godzinach przerwy akumulator był jeszcze ciepły, musiałem dolać około 0,5 litra wody bo wyparowała.
Dolałem zapaliłem i auto chodziło 40 minut nie słyszałem żeby się gotowało, co nie znaczy że gotować się nie będzie.
No i jeszcze jedno, nie wiem czemu ale zapaliło mi się światełko oświetlenia kabiny, tak po prostu, nie wiem czy to mam powiązać z tym akumulatorem?
Z płyt wypada masa czynna i tworzy na dnie osad,jak jest tego dużo to zaczyna mostkować płyty od dołu.Im więcej tej masy wypadnie tym mniejsza pojemność się robi.Najlepsza są żelowe ze skandynawii-nie mają elektrolitu mokrego(roztwór kwasu) tylko taki żel-cena pewnie 4 krotnie wyższa niż klasycznego aku.Od czego może powstać takie zwarcie ?
Z akumulatorami różnie jest,mnie przeważnie wytrzymują długo-ładowanie zawsze pod kontrolą.Kiedyś dawno temu w dużym fiacie miałem 9 letni i palił od pierwszego strzału na -26 stopni,ale następny właściciel miał do pracy niecały kilometr i rozładował go taką jazdą głęboko i szlag go trafił.
[ Dodano: 2008-07-13, 21:52 ]
Z tego co pamiętam po przekroczeniu 45 stopni akumulator jest do niczego,a jak był gorący to zaszły w nim nieodwracalne zjawiska,teraz ci pochodzi,gdyż jest ciepło i ma 100% sprawność przy temperaturze 20stopni ,prawdopodobnie pierwszy przymrozek będzie skutkował wizytą w sklepie.Malinka pisze:po 8 godzinach przerwy akumulator był jeszcze ciepły
W tym tygodniu kupuje akumulator, przez 7 lat miałem BOSCH o mocy 64.
Jaki teraz mam kupić ? Macie propozycje ? Ja bym chciał BOSCHA 7 lat to dużo ale też trzeba szykować pewnie 300 zł
Mam nadzieje że problemy się skończą, chociaż sąsiad powiedział mi że to może być jakiś mostek w alternatorze. Ale napięcie podaje przecież dobre z alternatora a mianowicie 14,02.
Bardzo wam dziękuje za pomoc i cieszę się ze należę do grona Klubu Audi 80.
Jaki teraz mam kupić ? Macie propozycje ? Ja bym chciał BOSCHA 7 lat to dużo ale też trzeba szykować pewnie 300 zł
Mam nadzieje że problemy się skończą, chociaż sąsiad powiedział mi że to może być jakiś mostek w alternatorze. Ale napięcie podaje przecież dobre z alternatora a mianowicie 14,02.
Bardzo wam dziękuje za pomoc i cieszę się ze należę do grona Klubu Audi 80.
Akumulatory na jesień i zimę ostatnim czasem mocno poszły w górę,za tę kasę raczej nie sięgniesz boscha.Zresztą wiele osób jest zawiedzionych tą firmą,byłem świadkiem jak koledze nie uznali gwarancji,ładowanie miał w porządku,ale kilka dni postoju i akumulator nie dawał rozruchu,oczywiście wszystkie badania przeszedł -pomiary i wykresy-pewnie wszystko w warunkach idealnych tzn.około 20° C,nie było mowy o wymianie-bo stwierdzili,że jest dobry.Po wymianie aku oczywiście wszystkie problemy się skończyły.Ja osobiście brałbym z centry lub inne polskie,nie miałem z nimi kłopotów.
Dzisiaj przejechałem po mieście 60 km, specjalnie żeby zobaczyć czy znowu będzie się gotować akumulator.
Wiecie co nie gotował się jak to wytłumaczyć ?
Myślałem że jak jest zwarcie to po kilku minutach znowu będzie gotowanie.
Owszem jest lekko ciepły ale to chyba od silnika ?
Może podczas mojego powrotu z urlopu zawiesił się regulator napięcia ? Jest to możliwe ?
Dziś zmierzyłem znowu prąd z alternatora u innego elektryka wyniósł 13,97 z włączonymi światłami mijania, na obrotach 1000 - 3600.
Co wy na to wszystko ?
Bo ja już nic nie wiem.
[ Dodano: 2008-07-16, 13:19 ]
Kończę temat, zakupiłem nowy akumulator, teraz wszystko jest ok.
Wiecie co nie gotował się jak to wytłumaczyć ?
Myślałem że jak jest zwarcie to po kilku minutach znowu będzie gotowanie.
Owszem jest lekko ciepły ale to chyba od silnika ?
Może podczas mojego powrotu z urlopu zawiesił się regulator napięcia ? Jest to możliwe ?
Dziś zmierzyłem znowu prąd z alternatora u innego elektryka wyniósł 13,97 z włączonymi światłami mijania, na obrotach 1000 - 3600.
Co wy na to wszystko ?
Bo ja już nic nie wiem.
[ Dodano: 2008-07-16, 13:19 ]
Kończę temat, zakupiłem nowy akumulator, teraz wszystko jest ok.