[80 B4 1,9TDI 1Z] Klimatyzacja
[80 B4 1,9TDI 1Z] Klimatyzacja
Witam wszystkich,
mam problem z klimą mianowicie kompresor uruchamia się na chwile i później puszcza sprzegło i już nie chodzi, może ktoś wie czy one tak pracują że tylko chwila i się zaraz wyłącza czy może jednak mam coś nie tak.
Jeszcze jedno mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie jest przekaźnik od klimy odpowiadający za włączane sprzegła na kompresorze??
Jest to manualna klima.
Pozdrawiam
mam problem z klimą mianowicie kompresor uruchamia się na chwile i później puszcza sprzegło i już nie chodzi, może ktoś wie czy one tak pracują że tylko chwila i się zaraz wyłącza czy może jednak mam coś nie tak.
Jeszcze jedno mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie jest przekaźnik od klimy odpowiadający za włączane sprzegła na kompresorze??
Jest to manualna klima.
Pozdrawiam
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Przekaźnik załaczajacy kompresor wspóldziała z włacznikami (sterownaniem na sterowaniu nawiewem) przekaźnik głowny jest pod kierownica, na foto zaznaczyłem Ci go na czerwono, to ten obok sterownika elektrycznych szyb. Na schemacie masz go równiez na czerwono a natomiast na zielono dodatkowo zaznaczyłem Ci włacznik za pośrednictwem którego sterowany jest równiez przekaźnik, przekaźnik dostej napiecie tlyko w tedy kiedy sprawny jest układ klimy - dzieje sie to za posrednictwem czujnika cisnienia, moze coś z nim jest nie tak i odłacza kompresor, sprawdz czy jak zaczyna Ci sie dziać to co opisałes to czy w tym czasie jest napiecie na przekaźniku pod kierownica (tym zaznaczonym na foto) jesli nie bedzie tam w tym czasie napiecia to przyczyna lezy w którymś czujniku cisnienia - jesli nie to musisz szukać albo przy samym kompresorze albo przy włcznikach na nawiewach. <ok>mody86 pisze:Jeszcze jedno mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie jest przekaźnik od klimy odpowiadający za włączane sprzegła na kompresorze??
mógłbyś mi powiedzieć Solskier na którym pinie na przekaźniku powinienem mieć napięcie jak te czyjniki bedą OK, i jeszcze jedno czy można któryś z tych pinów zmostkować zeby wykluczyć przekaźnik i czy w Twojej Audi ciągle kompresor sie kręci czy włącza co jakiś czas( bo tak jest bynajmniej w nowszych troszke autach)
pozdrawiam
pozdrawiam
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Jak masz czynnik i sprawne czujniki cisnienia (nie blokuja nic) to na pewno powinieneś miec napiecie (czerowna otoczka) nr styku 30 kabel blk -gry (czarno - szary). Co do sprezarki czy chodzi cały czas czy nie to chodzi chyba cały czas <ok> A jak masz czynnik i nie właczna Ci sie klima a stawiasz ze wszystko jest ok to blokuje ja czujnik cisnienia który mozna łatwo ominąc (oczywicei na próbe) przy nagrzewnicy jest czujnik cisnienia zaznaczyłem Ci go na czerwono, wsadzisz głeboko dosc reke (pierw wyjmij kompa) i odpeinij od niego wtryczek zmostuj kabelkiem i powinno zadziałać na krótko jest jest reszta ok. Wtedy jeslni nie było napiecai na przekaźnku to powinno sie pojawić, jesli sie nie pojawi to sprawdz jeszcze połaczenie zaraz przy kierownicy - okolice radia kable maja złaczke (do demontarzu deski) kolor czerwony - lubi sie czasem odłaczyć. <ok>mody86 pisze:mógłbyś mi powiedzieć Solskier na którym pinie na przekaźniku powinienem mieć napięcie jak te czyjniki bedą OK,
jeśli są tylko takie piny na tym przekaźniku to jest to najprostrzy typ (taki sam idzie do światel w polonezie) i jego koszt nie będzie większy od 10 złWOJTEK26 pisze:Mozesz iśc do sklepu z częściami zeby Ci ściagneli przekaźnik z nóżkami 30,86,87,85 bo takie oznaczenia powinny byc w twoim przekaźniku.
-
- Forum Audi 80
tzn jak oglądałem ten przekaźnik od klimy to wygląda na to ze to jest jeden zespolony przekaźnik bo te wszystkie siceżki przechodzą i częśc przez jakieś tyrystory itp łączy sie z innymi nóżkami. Chyba że ktoś mi wsadził jakis inny przekażnik bo nie wykluczam tego, bo Wy Panowie jakie macie w swoich?? A mogłbyś Czarek zrobić foto tego przekaźnika to bym porównał ze swoim i może byłbym coś mądrzejszy w tym temacie.