[ B4 2.0 ABT] Szybkie pytanko Czy tak "puka" ws
[ B4 2.0 ABT] Szybkie pytanko Czy tak "puka" ws
Witam mam Audi trochę ponad 2 miesiące (wcześniej Punto) i chciałbym zapytać czy u Was tez podczas włączania biegów słychać takie charakterystyczne odgłosy?? Kolega mi powiedział ze wszystkie b4 tak mają... odgłosy również słychać jak ruszam nagle tak z kopyta lekko
wg mnie porażkaemas pisze:ciekawie by było jakby były quattro z silnikiem ABT :mrgreen:
to samo sie tyczy ABT + automat
90 KM i 148 Nm to wg mnie stanowczo za mało na Quattro a o automacie nie wspomnę.
jest pare osób na forum które ma ABT + automat i mówią ze jest troche mulaste
co innego z silnikiem 1Z
90 KM i 182 Nm tu przynajmniej były fabryczne wersje Quattro i automat
juz lepiej sie sprawuje ABK i Quattro bo wkoncu 115KM i 166Nm
a co odgłosu skrzyni to moze byc juz sprzęgło uciągnięte.
tzn luzy na wałku sprzęgłowym lub na wieloklinie na tarczy.
czesto stukanie występuje przy puszczaniu sprzęgła a to juz wina słoneczka sprzęgła i łozyska wyciskowego.
co do gwałtownego ruszania to czy to nie czasem ci przeguby strzelają ??
1Z to chyba turbo klekot jeden9 a jakoś w serii takiego w <quattro> nie widziałemwidmo pisze:co innego z silnikiem 1Z
a co do odgłosu tzw. "stuk" przy zmianie biegu najczęściej z 1 na 2 to tez mam (w quattro - w obu ośkach co się nimi bujam nie słychać nic) ale wydaje mi się, że sprzęgło wyhuśtane już jest
na autoscout 24.de kiedys widziałem własnie 1.9 w quattrobasu pisze:1Z to chyba turbo klekot jeden9 a jakoś w serii takiego w nie widziałem
prawdopodobnie jakis mod
a turbo klekoty jak to nazwałeś chodzą naprawdę dobrze. mogę powiedzieć ze są niesmiertelne. chetnie bym zmienił ABT pb+lpg w sedanie na 1Z diesel najlepiej w avancie
w ABT były tylko skrzynie: CCE, CDY, CGT, AEH, CFRpaco pisze:ABT nie są takie złe - pod warunkiem, że są sprawne i idą na Pb
Druga sprawa to skrzynia - automat / manualna długa / manualna krtótka. Mam ta ostatnią i nie narzekam.
ja mam tą pierwszą czyli CCE. ja u siebie gdy dam 1 i gaz do oporu od razu 2 i gaz do oporu to mam 120kmh czyli raczej jest to skrzynia długa ...