Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ 80 B4] czy jak w miejsce orginalnych zarowek??

ODPOWIEDZ
Diablos2000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ 80 B4] czy jak w miejsce orginalnych zarowek??

Post autor: Diablos2000 » 20 lip 2008, 12:00

czy jak w miejsce orginalnych zarowek w zegarach wsadze te zamieniki z allegro niebieskie diody to beda mi zegary swieciec na niebiekso czy jakos niejako bo tarcze sa barwione??

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 20 lip 2008, 13:13

Barwa się na pewno zmieni. Ale niebieskie podświetlanie nijak nie pasuje do 80tki. Ale jeżeli bardzo chcesz, to musisz pobawić się trochę więcej niż tylko podmienienie żarówek. W Audiku tego nie próbowałem, ale jak jeździłem Seatem Ibizą System Porsche to tam sobie właśnie wstawiłem takie diody i, pomimo, że diody były niby te rozpraszające światło, nie świeciło to równomiernie. Najlepiej rozebrać zegary i zamontować diody w środku tak, żeby ich światło rozchodziło się równomiernie po całych zegarach.

Poleciłbym jednak czerwone diody :). Bardziej pasują do tego samochodu :).

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 20 lip 2008, 13:15

nie ma żadnego problemu z czerwonymi kupujesz diody w oprawkach r5/t5 i zakładasz.
cena od 3,5-5 zł . Z niebieskimi będziesz miał rezanie jak nic, :-?

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 20 lip 2008, 13:16

Tak, będa się świeciły, tylko ,usisz pamietać o polaryzacji. Gdyby po włożeniu nie chciała świecić to trzeba ją zamontować obrócona o 180 stopni. Kup te diody z rozproszoną wiązką. Bo jeżeli kupisz te o dużym skupieniu wiązki to będziesz miał plamy światła na tarczach. Ładnie wyglądają "krwisto" czerwone. Z niebieskimi może być problem bo wyjdzie lekko w odcieniu zieleni.
Ja u siebie zamontowałem, oryginalnie barwione żarówki. Z diodami mimo, że były rozpraszające nie było tak ładnego efektu.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2008, 13:19 przez czarekj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
minon1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: minon1 » 20 lip 2008, 13:16

nie zmienisz na niebiesko, zrób lepiej krwawą czerwień <ok>

Awatar użytkownika
dexx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dexx » 22 lip 2008, 00:59

A poza tym na tarczach od spodu jest czerwony filtr <ok> wiec lepiej zostań przy czerwonym. Mozesz sobie dorobic taki bajerek np. gdy będziesz miał całe tarcze krwisto :mrgreen: czerwone to pole obrotów koło tam 7k chyba zrob sobie na fioletowo ;-)

Żo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żo » 29 lip 2008, 13:02

Z doświadczenia nie polecam eksperymentowania z niebieskimi diodami. Któryś z poprzednich właścicieli próbował zrobić moją niunię na "niebiesko" - zaczynając od koloru nadwozia po podświetlenie wszystkiego. Zakończyło się tym, że musiałem wymienić połowę żarówek i mam uszkodzone wszystkie przełączniki na desce. Niebieskie diody nie dają takiego światła jak powinny - miałem włożoną jedną pod zegarek i czy w dzień czy w nocy nic nie było widać. Czerwone diody to inna bajka - trzeba kilka dołożyć aby całość była równomiernie podświetlona. Polecam zajrzeć jak Duo to zrobił u siebie. <ok>

Awatar użytkownika
tomo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomo » 29 lip 2008, 16:57

dexx pisze:A poza tym na tarczach od spodu jest czerwony filtr <ok> wiec lepiej zostań przy czerwonym. Mozesz sobie dorobic taki bajerek np. gdy będziesz miał całe tarcze krwisto :mrgreen: czerwone to pole obrotów koło tam 7k chyba zrob sobie na fioletowo ;-)
Moim zdaniem tu jest pies pogrzebany. Do tego diody dają inną wiązkę światła niż żarówki. Ja u siebie zmieniłem na diody - super czerwono, ale tak jakby conajmniej jednej brakowało żeby było równomiernie... Jak wyhaczysz niebieski filtr do zegarów to możesz sie bawić, ale nie wiem czy dostaniesz cośtakiego w oryginale, inaczej czeka cię masa rzeźby.

Padre (LDZ)
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Padre (LDZ) » 06 paź 2008, 22:17

Witam
Podpitam się pod ten wątek, bo mam problem z podświetleniem zegarów. polega na tym, że nie działa mi podświetlenie predkościomierza i temperatury. Próbowałem wymieniać żarówki, ale to nie to. Może jakieś połączenie puściło. Ma ktoś z Was może jakąś konstruktywną radę w tej materii?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 06 paź 2008, 22:52

Padre (LDZ) pisze:Ma ktoś z Was może jakąś konstruktywną radę w tej materii?
Konstruktywna rada w tej materii brzmi:
-wyjmij zegary
-rozkręć na części
-posprawdzaj zimne luty i połączenia wtykowe
-obejrzyj dokładnie płytkę czy ścieżki nie są przerwane.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl