Witam ,
brak ładowania,na wyświetlaczu niema nawet śladu znaczka akumulatora po włączeniu stacyjki.Zegar niepokazuje nic po za stanem akumulatory.
Co może być powodem?
[Audi 90 quattro B3 NG] -problem z ładowaniem
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Audi Quattro 90 NG Problem z ładowaniem
Witaj,tak sprawdziłem.Jak zdiołem przewód masy z alternatora i zwarłem na masę samochodu ,na tablicy zaświeciła się ikonka akumulatora.Znaczy to że padł alternator :?: Nie wiem czy mam moduł Auto Check,nie mam schematów a bez nich ciężko się zorjętować pozatym nieznam tego modelu auta i tym bardziej jest kłopot.
-
- Forum Audi 80
Audi Quattro 90 B3 NG -Problem zładowaniem
Regulator wymieniłem w pierwszym rzędzie,i nic to nie dało.Jak niebyło ładowania tak niema :!:
Więc teraz kolej na alternator,wyciągnięcie nie jest kłopotliwe,trzeba rozebrać i po kolei wszystko sprawdzać mostki diodowe i uzwojenia,zakładam,że regulator dobry(stary też może się okazać dobry).Regulator można sprawdzić za pomocą zasilacza z regulowanym napięciem-w granicach 10-15 V zamiast wirnika podłączam żarówkę 5-10 W i widać gołym okiem czy działa.Diody aby na 100 % sprawdzić trzeba odlutować stojan- 3 końcówki,gdyż jak dioda nie ma przejścia nie wykryje miernik,gdyż przez uzwojenie zamyka obwód przez następną sprawną.
-
- Forum Audi 80
Audi 90 Quattro coupe NG
Ups :!: Nigdy wcześniej tego nie robiłem ,będę miał niezłą zabawę.Spróbuję dam znać co wyjdzie