[80 1.9 TDI 1z] dymi na czarno
[80 1.9 TDI 1z] dymi na czarno
siemka mam taki problem kiedy dodam gaz do dechy silnik dymi mi na czarno wymieniłem wtryski na nowe ustawiłem kont wtrysku podpiełem pod wag było wszystko wpożądku myślałem że rozrząd mam przestawiony sprawdziłem i było ok wiecie może co to może być? możliwe że pompa wtryskowa coś wali w ciula ? rano dymi mi też na niebiesko a oleju nie ubywa PISZCIE CO MYŚLICIE
Ostatnio zmieniony 13 lut 2007, 08:55 przez maluch, łącznie zmieniany 1 raz.
jak wyżej: czyli sprawdź czy nie ma nieszczelności w dolocie, ale wtedy pewnie vag by to wychwycił na spadku mocy
ogólnie nie zauważyłes spadku dynamiki silniczka? jeśli tak to na 90% szukaj dziury w przewodach od turbo, albo IC
jeżeli czarny dym pojawia się przy większych prędkościach, np ok 130-140 to nie musisz się przejmować, bo diesle kopcą przy porządnym ich gnaniu
ogólnie nie zauważyłes spadku dynamiki silniczka? jeśli tak to na 90% szukaj dziury w przewodach od turbo, albo IC
jeżeli czarny dym pojawia się przy większych prędkościach, np ok 130-140 to nie musisz się przejmować, bo diesle kopcą przy porządnym ich gnaniu
- radek kocio
- Forum Audi 80
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Nie znam sie zabardzo na dieslach ale podobno jak kopcą na czarno to najczesciej wina wtryskow.
PS. Kiedys jechalo nie daleko mnie A4 w dieslu to jak koles jechał na rownym to kopciło jak nie wiem co a jak zaczoł pod gorke go bardziej gniesc to nic nie było go widac tak zakopcił na czarno. :mrgreen:
PS. Kiedys jechalo nie daleko mnie A4 w dieslu to jak koles jechał na rownym to kopciło jak nie wiem co a jak zaczoł pod gorke go bardziej gniesc to nic nie było go widac tak zakopcił na czarno. :mrgreen:
Miałem to samo.
Na rysunku zaznaczyłem przewód który mi mechanik wyciągnął z tego metalowego i poprostu zatkał zaślepką po czym polecił żeby autko przegazować tak tez zrobilem wcisnąłem mu troszke do dechy i kopcił juz mniej.Zamknął klape i powiedział ze bedzie kopcił coraz mniej.i tak było dopóki przestał całkowicie kopcić na czarny gęsty dym.Zaślepki mam cały czas założone na przewodzie.Jest to coś od powietrza nie wiem dokładnie co bo sie nie znam ale mi pomogło, moc pozostała taka sama.
Spróbuj moze Tobie tez pomoze.
Aha koleś który mi to robił jest znanym w okolicy fachowcem i trudni sie tylko i wyłącznie silnikami Diesla.
Polecam poprostu przeciąć przewód i go zatkać szczelnie z obydwu stron.
POzdrawiam
ps. fotke trzeba kliknąć zeby bylo widac strzałke.
Na rysunku zaznaczyłem przewód który mi mechanik wyciągnął z tego metalowego i poprostu zatkał zaślepką po czym polecił żeby autko przegazować tak tez zrobilem wcisnąłem mu troszke do dechy i kopcił juz mniej.Zamknął klape i powiedział ze bedzie kopcił coraz mniej.i tak było dopóki przestał całkowicie kopcić na czarny gęsty dym.Zaślepki mam cały czas założone na przewodzie.Jest to coś od powietrza nie wiem dokładnie co bo sie nie znam ale mi pomogło, moc pozostała taka sama.
Spróbuj moze Tobie tez pomoze.
Aha koleś który mi to robił jest znanym w okolicy fachowcem i trudni sie tylko i wyłącznie silnikami Diesla.
Polecam poprostu przeciąć przewód i go zatkać szczelnie z obydwu stron.
POzdrawiam
ps. fotke trzeba kliknąć zeby bylo widac strzałke.
Witam to jest abgaz można to zaślepić nic nie przeszkadza , ja mam zaślepione w inny sposób poprostu w miejscu gdzie z tego ustrojstwa wychodzi króciec do kolektora wydechowego dorobiłem blaszke i skręciłem na silikon , abgaz cofa spaliny na ponowne spalanie taka ekologia ale zawala taką sadzą prawie jak smoła cały silnik , być może i to jest przyczyną tego kopcenia . Pozdrawiam