[80 B4 1z] Koszt wymiany sprzęgła
[80 B4 1z] Koszt wymiany sprzęgła
Przyszedł czas na wymiane sprzęgła.
Czy ktoś wie ile to kosztuje u zwykłego mechanika?
Czy można wymienić tylko tarczę sprzęgłową bez docisku? Słyszałem że przy wymianie sprzęgła można zrobić tak by pedał nie był taki głęboki jak to zrobić?
dzieki
Czy ktoś wie ile to kosztuje u zwykłego mechanika?
Czy można wymienić tylko tarczę sprzęgłową bez docisku? Słyszałem że przy wymianie sprzęgła można zrobić tak by pedał nie był taki głęboki jak to zrobić?
dzieki
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Nie do końca . W którymś z tematów Czarekj pisał że można to regulować poprzez wkręcanie bądź wykręcanie podpory łapy sprzęgła ale do tego zabiegu trzeba wyciągać skrzynie .rabbit pisze:lecz gdzieś był temat poruszony na forum (nie odszukałem już) że pedał sie obniża jak daje sie jakiś dystans między sprzęgało coś takiego..
Też uważam aby wymieniać całość.
[80B4 1z] sprzęgło
a co myślicie o używanym?
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Re: [80B4 1z] sprzęgło
Robisz tanio robisz dwa razy. <ok>rabbit pisze:a co myślicie o używanym?
używane? zależy ile chcesz pojeździć autem. jeżeli długo to nie ma sensu. jezeli chcesz zrobic tylko kilka tyś to Twoja decyzja.
ja płaciłem w poprzednim TDI za wymiane 250zł. zajęło im to prawie cały dzien bo silnik wzdłużnie i jednak troche roboty jest. juz nie pamietam ile dałem za sprzęgło ale chyba coś w okolicach 300-400zł za komplet Sachsa.
po wymianie fajnie sprzeglo chodziło, pedał bardzo lekko chodził. niestety w obecnej B4 chyba też mnie to czeka bo coś mi hałasuje...
P.S przed zakupem sprzęgła dowiedz sie o cene tutaj www.tanioidobrze.pl Ja nie moge sobie przypomniec ale chyba u nich brałem i tam mieli najtańsze.
ja płaciłem w poprzednim TDI za wymiane 250zł. zajęło im to prawie cały dzien bo silnik wzdłużnie i jednak troche roboty jest. juz nie pamietam ile dałem za sprzęgło ale chyba coś w okolicach 300-400zł za komplet Sachsa.
po wymianie fajnie sprzeglo chodziło, pedał bardzo lekko chodził. niestety w obecnej B4 chyba też mnie to czeka bo coś mi hałasuje...
P.S przed zakupem sprzęgła dowiedz sie o cene tutaj www.tanioidobrze.pl Ja nie moge sobie przypomniec ale chyba u nich brałem i tam mieli najtańsze.
[80B41z]sprzęgło
Ok dziękuje za podpowiedz wiec kupię nowe.Pytałem u mnie w sklepie to za luka komplet powiedzieli 990zł a valeo ponad 1000zł ...
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
ale porypany sklep.... z kąd oni mają te ceny :?:rabbit pisze:za luka komplet powiedzieli 990zł a valeo ponad 1000zł ...
co do firmy, ja nie polecam Valego. miałem w Golfie III i strasznie smierdziało jak troche dostalo w dupe a było nowiuśkie.
na www.tanioidobrze.pl cały zestaw SACHS kosztuje 560zł, LUK 555zł a nie prawie 1000 :shock: Ja od nich brałem i bylem bardzo zadowolony. Cena najniższa jaką znalazłem i szybka przesyłka.
Kupując sprzęgło LUK sprawdź czy przypadkiem nie jest ono regenerowane. Miałem dwa takie przypadki, że sprzedawca chciał mi wcisnąć docisk nowy a tarczę po regeneracji. Najlepiej widać to po sprężynach czy pracowały w aucie już wcześniej. Nie wiem, czy sprzedawca wciskał kit czy faktycznie "ten typ tak ma". Ja sie oszukac nie dałem.mar0z pisze:A które sprzęgło jest lepsze, luk czy sachs?
Tanio nie znaczy dobrze, nie daj się wrobić w byle jaki towar.
Sachs jest dobry, nie spotkałem sie jak na razie z podróbkami, tylko lubi mieć twarde sprężyny tłumika drgań.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
moge polecić ci sachs.wymieniłem na takie prawie 60 000 temu i jest ok.. .panowie a ja mam inne pytanko dotyczące sprzęgła.ostatnio coś zaczeło mi dzwonić pod samochodem.jest to taki metaliczny dźwiek, jakaby jakas blaszka o coś udezała i wzmaga się przy obciążeniu np jak włącza sie wentylatory lub jak kręce kierownica.zastanawiam się czy moga to wydawać jakies elementy sprzegła np spreżyny na tarczy??