[b4 1z] problem z silnikiem
[b4 1z] problem z silnikiem
mam mały problem silnik ostatnio zjadł mi trochę oleju z max wyszło min i to tak znienacka jeździłem na długie trasy i było w porządku a tu tak po jakiś 200km przepadł ten olej
jakie mogą być tego przyczyny
olej mi trochę wycieka ale czy tyle to nie wiem
z góry dzięki za pomoc
jakie mogą być tego przyczyny
olej mi trochę wycieka ale czy tyle to nie wiem
z góry dzięki za pomoc
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Olej moze być spalany przez silnikek badz przez turbin, zobacz czy Ci nie dymi na "kolorowo" wtedy bedizesz wiedizial czy to przez wyciek czy tez nie ale to musiałby byc ogromny wyciek aby tyle litr oleju wykapało przez 200km, jesli nie to trzeba szukac - uszczelniacze - jesli przgrzłeś motor to trzeba wejsc głebiej (pierscienie itd) a do sprawdzenia turba to zdejmij waz od IC i sprawdz czy w rurach nie ma duzo oleju (troche na sciankach musi byc) ale nie za duzo. <ok>
czyli do tej pory jezdziłes na 15w 40 czyli mineralu? i nie było ubytków?darek1231 pisze:a czy wadą morze być to że mechanik zamiast oleju 15w40 turbo diesel wlał mi 10w40
olej jest z firmy elf
a teraz masz wlany 10w40 czyli pół syntetyk i na 200km ubyło 1l oleju?
Dla Twojego motorku lepiej jeździć na 10w40 bo jest lepszy dla turbiny, a mineral ją niszczy, bo słabiej smaruje, ale jeśli już długo było jeżdżone na mineralu to takie mogą być właśnie skutki zmiany z gorszego na lepszy olej. Pojeździj jeszcze trochę i zobacz czy sytuacja będzie się powtarzać. Jeśli tak to będziesz musiał wrócić na minerala, (ale jakiejś dobrej firmy i dodatkowo cześciej go wymieniać dla dobra silnika) I koniecznie uszczelnij wszystkie wycieki z silnika, bo może którymś wycieka olej i dlatego szybko go ubywa. Jak uszczelnisz to obserwuj czy nadal olej , jeśłi tak to pewnie będziesz musiał wrócić na mineral