[Wszystkie]Koła
[Wszystkie]Koła
Witam chciałem sie was poradzic czy to mozliwe zeby same sie koła odkreciły bo miałem taki przypadek przy lewym przednim kole odkreciło mi sie w czasie jazdy albo ktos je odkrecił nie mam pojecia jezdze na alu felgach czy moze to byc wina szpilek ?
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony 14 mar 2007, 23:38 przez Magic, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
A mojemu znajomemu podczas jazdy pękły wszystkie szpilki i odpadło koło. Szczęście że jechał tylko 60 km/h. Ponoć była to wina za mocno dokręconych szopilek. Byc może ktoś je aż ukręcił. A u mnie w poprzednim autku (Golf II 1,6D) też mi sie zdarzyło że nie dokręciłem szpilek. Dwa dni jeździłem tak, aż w końcu zastanowiło mnie pukanie w kole. Patrze a tam szpilki juz ledwie sie trzymają. Staruszek też raz nie dokręcił koła. Dwie szpilku zgubił a pozostałe dwie ledwie sie trzymały. Szczęscie że koła nie zgubił :-x
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
mogło być kilka przyczyn...sam jak dokręcałeś to za słabo to zrobiłeś...ale za mocno też niema co kręcić bo uszkodzisz gwinty, niewiem czy komuś chciało by się fatygować popuszczac Ci szpilki. Tylko najważniejszą żeczą jest to jeśli miałeś te same koła i wiele razy wykręcałeś i przykręcałeś te same szpilki to naprężenia w nich już długo były takie same i nawet troche nadgniotły się niezauważalnie (dopasowały się do otworu)...często błędem jest przekłądanie starych szpilek z felg do innej felgi...potem są przypadki że urywają się...jest to żadko ale jak sięjuż zdaży to niedobrze...lepiej temu zapobiec i wymienić stare szpilki jeśli zmieniły felgę...chyba że felga ma identyczne gniazdo szpilki jak poprzednia to niema obaw. Mojemu bratu sieczasem troche popuzczają szpilki w B1 ale on słabo dokręca