Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1.9 1Z] Modyfikacje - Wycinka katalizatora

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
zaczek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zaczek » 28 lip 2008, 09:41

Zrobilem tak jak pisalem wczesniej, czyli wybilem kawalkiem rury caly srodek z katalizatora. Nie ma z tym wiekszych problemow, jakies 15 minut roboty, młotek i kawałek rury. Mój kat byl czesciowo zapchany. Efekty?? tylko na czucie moge stwierdzic ( nie mam wykresu z hamowni przed i poi wycince ) ze jest troche lepiej zwlaszcza miedzy 3,5 a 4 tys. obrotow wczesniej w tym zakresie moc zaczynala spadac, teraz ciagnie rowno do 4 tysiecy. Z tłumika wydobywa sie teraz troszke bardziej metaliczny dzwiek na wolnych obrotach. no i zaraz po zabiegu troszke przez jakis czas kopcil, az wydech sie przeczyscil i wszystko wrocilo do normy. Tez nie chce mi sie wierzyc zeby przyrost momentu wynosil 20% moze 5% moze 6% ale nie 20%

karol121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karol121 » 28 lip 2008, 18:15

jak miales zapchanego kata to moze byc przyrost mocy o 20% ale do tej jaka powinna byc <ok> wystarczylo podpiac manometr i zobaczyc jakie bylo cisnienie doladowania przed a jakie jest teraz bomoge sie zalozyc ze turbawka sie lepiej kreci :roll:

muchagti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: muchagti » 28 lip 2008, 20:31

Najlepiej wstawić zwykłą rurke zamiast kata ponieważ w silnikach z turbiną nie zachodzą zjawiska falowe jak to ma miejsce w silnikach wolnossących i w turbo liczy sie aby przepływ spalin był jak najbardziej swobodny , wzrost mocy w granicach 5 %

xavier

Post autor: xavier » 28 lip 2008, 21:36

Ja jade we srode rano wyciac kata i wstawic rurke badz strumienice (jeszcze nie wiem)

konkretnie to i ci ludzie:
http://allegro.pl/item406530539_strumie ... _wa_w.html

wspawaja mi w niego gwint do sondy i wkreca sonde lambda ze starego kata. Cena za to 150 zl, robione od reki. Oczywiscie zabieram swojego kata ze soba :lol: coby go gdzies spylic.

- cena moze byc?
- gdzie w wawie moze byc skup katalizatorow?

Awatar użytkownika
RaKo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: RaKo » 28 lip 2008, 22:09

xavier, ja wyciąłem kata i wspawałem ryrkę u macherów co zajmują się montażem układów wydechowych.Koszt całej operacji 60 zł z rurką <ok>

Awatar użytkownika
MP
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MP » 29 lip 2008, 12:28

xavier daj znac jak ci fachowcy sie sprawili ? czy ladnie tam wspawali i nei puszcza nic bokami? jesli bedzie ok to tez sie u nich umówię na wycinkę kata w moim TDI pod koniec tygodnia.

ps. macie moze jakiegos fachowca co by zaślepił mi EGR w warszawie?-- wiem wiem ze to niby proste ale wole zeby zrobila to osoba ktora juz to kiedys robila--- ps ile za takie zaslepienie mozna zaplacić zeby bylo ok???

xavier

Post autor: xavier » 29 lip 2008, 14:48

jesli wszystko wypali to jutro dam znac co i jak.

Awatar użytkownika
bey
Forum Audi 80
Forum Audi 80

hm

Post autor: bey » 30 lip 2008, 12:42

a tak w ogole to idzie jakos zrobic zeby z wydechu w silnikach v6 bylo tzw " bulgotanie" jak np v8 ? <mikolaj>

xavier

Post autor: xavier » 30 lip 2008, 14:29

MP pisze:xavier daj znac jak ci fachowcy sie sprawili ? czy ladnie tam wspawali i nei puszcza nic bokami? jesli bedzie ok to tez sie u nich umówię na wycinkę kata w moim TDI pod koniec tygodnia.

Hej,
no wiec dzisiaj tam bylem i mi wstawili strumiennice w obudowie katalizatora. Stary wycieli i zabralem ze soba. Wspawali w ta strumiennice gniazdo do sondy i wkrecili sonde. Jak na razie przejechalem tylko 5km po miescie, takze za bardzo nie moge powiedziec czy jest wszystko dobrze czy tez nie, i czy lepiej jedzie :) mam wrazenie, ze na pewno na wyzszych obrotach troche latwiej sie wkreca. Nie zaobserwowalem zwiekszenia glosnosci pracy.

Nie trzeba sie umawiac, kolejki nie ma, robia od reki. Zaplacilem 160 zl (strumienica wraz z obudowa, wspawanie gniazda, samo gniazdo, montaz).

Gosciu tylko ktory spawal mnie rozwalil dwiema rzeczami :)
1) tlumaczyl mi ze ta sonda w tym miejscu to o kant dupy potluc, ze w ogole nie potrzebna przed katalizatorem i moznaby ja w ogole wywalic (rotfl)
2) jak mi pokazywal, co tam wspawal, to tlumaczyl ze zostawil stary kolnierz, do ktorego ew. mozna przykrecic oryginalny katalizator jeslibym kiedys chcial, patrzylismy tam co i jak, i sie pytam, czy mi nic tam nie bedzie dzwonic, on mowi ze gdzie tam, ze mocno przyspawal, chwycil za to, posiagnal... i kolnierz odpadl eeheh :) tzn spaw puscil. Od razu mi oczywiscie go przyspawal mocniej. Dobrze ze kolo sie wiecej czym nie zajmuje niz spawaniem i wulkanizacja ;)

To tyle, ciezko trafic za pierwszym razem w ogole, jezdzilem chyba z 15 min w okolo zanim dotarlem (sa gleboko w podworku).
Na katalizator mam kupca za 160 zl wiec wychodze na 0 :)

Awatar użytkownika
dexx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dexx » 30 lip 2008, 23:51

Nie no hehe kolesie mocni <ok> oby nic Ci się nie urwało tak jak kolo pociagnal za ten kolnierz z ta roznica ze na drodze :mrgreen:

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 30 lip 2008, 23:58

Katy chodzą po 250zł na skupach, wiec za 160 bardzo nie opłaca się sprzedawać :-)

xavier

Post autor: xavier » 31 lip 2008, 00:49

zadzownilem do 3 osob z internetu, 160 to najwiecej co dawali, jeden powiedzial 120.
Kazdy z nich mowil ze ostatni katalizatory stanialy mocno z racji obnizenia kursu euro.
Co bylo robic - sprzedalem tego samego dnia co zalozylem rure :) wyszedlem na 0.

CartmanDevil
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: CartmanDevil » 04 sie 2008, 16:43

No mam dylemat chce wywalic kata ale boje sie o to zeby nic nie bylo gorzej i zycie mnie nauczylo ze jak nigdy na przegladzie mi nie sprawdzali spalin to jak wywale srodek kata to pewnie sprawdza :) Dlatego mam prosbe do kogos kto wie jaki tlumik przelotowy, tzn jaki nr lub z jakiego modelu konkretnie auta nada sie do mojej B4 1.9 TDI '93 1Z, bo wiem ze z B3 podobno jakis sie nadaje i moze z B4 jak tu kolega wczesniej pisał. Wiec prosze o jakies info bo chcialem sobie zamowic tylko nie mam pojecia czy to z B3 ma byc z benzyny czy diesla , w B4 1.9 TD tez byly tlumniki przelotowe i czy ten by sie nadal prosze o pomoc.

karol121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karol121 » 05 sie 2008, 14:12

mozna zamiast kata rure wstawic a kata sobie zostawic wrazje W :mrgreen: ja mam tak zrobione i nic sie nie dzieje a wrecz przeciwnie jest lepiej gdyz kata mialem zapchanego i autko nie chcialo sie zbierac :mrgreen:

CartmanDevil
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: CartmanDevil » 06 sie 2008, 12:08

no to dobra ale powiedz mi czy mozna taka rure kupic czy trzeba spawac?? bo jak trzeba spawac to trzeba pewnie miec inny orginalny katalizator zeby dospawac to przednie mocowanie na sruby. A jezeli mozna kupic taka rurke to juz zamawiam tylko gdzie ??? Bo mi chodzi o to zeby nie bawic sie w spawanie jakies badziewia co beda wygladaly wiesniacko jak wstawic to cos co bedzie pasowalo bez przerobek zeby mozna bylo potem swobodnie spowrotem katalizator wkrecic w razie jakichkolwiek komplikacji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl